Великият поет Уолт Уитман и мистериозният му роман „Животът и приключенията на Джак Енгъл” донесоха късмет на преводача Стефан Радев. Той беше удостоен с наградата „Елена Мутева” от Съюза на преводачите за работата си по книгата, която допреди две години оставаше в неизвестност дори в САЩ.

Авторът на „Тревни листа” публикува романа анонимно в шест броя на „Ню Йорк Таймс” през 1852 г. и в продължение на 150 години прашинките на забравата се трупат върху произведението. Докторантът от Хюстънския университет Закари Търпин обаче го открива и публикува през 2017-а всичките шест части в университетския вестник „Уолт Уитман Куотърли Ривю“. А Стефан Радев преведе творбата по покана на издателство „Лист”.

Сюжетът на романа се завърта около младия Джак Енгъл, постъпил в адвокатска кантора, за да учи занаят. Скоро обаче той се натъква на поредица събития, които разкриват коварството на работодателя му и злоупотребите със служебното му положение. Защитникът на правото плете козни срещу невинната си повереница Марта, останала сираче. В този момент Джак ще е единственият защитник на момичето.

По повод романа преводачът му отбелязва: „Този текст е и семето, и черната земя, родили по-късно „Тревни листа“. Според по-задълбочените познавачи на Уитман това е книга работилница, в която авторът експериментира с езика, за да го овладее по-добре”.

Самият Стефан Радев също обича игрите с езика и то на няколко езика. На български пише стихове и разкази, а от английски и френски превежда. През 2011 г. става първият лауреат на Националния конкурс за млади автори „Димитър Бояджиев“. Първата му книга със стихове се нарича „Бутилка, чаша и радио“ (2011). През 2012 г. получава наградата „Чаша жълти стотинки“, присъждана от самите дебютанти по време на Националния конкурс за дебютни книги „Южна пролет“ (Хасково), наградата „Дамян Дамянов“ (Сливен) за дебют и наградата на Община Шумен за книга на Националния студентски литературен конкурс (Шумен), а през 2013 г. става един от носителите на специалната награда за превод на Боб Дилън, организирана от Фондация „Елизабет Костова“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here