Големият финал на „Живите мъртви“ сезон 10 вече е тук. Поне за избрани потребители на AMC+…! Иначе премиерата е насрочена за 04.10.2020г или тази неделя. В родна България ще го гледаме от 05.10.2020г. от 22:55 по телевизия Fox. Успях да се добера до епизода и да го изгледам късно снощи (01.10.2020г.). Внимание, текста СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ! Четете на собствена отговорност. Ето какво видях…

Melissa McBride as Carol Peletier, Cailey Fleming as Judith Grimes, Angel Theory as Kelly, Briana Venskus as Beatrice – The Walking Dead _ Season 10, Episode 16 – Photo Credit: Jackson Lee Davis/AMC

Епизода е добър. Но до там. След огромното чакане, големия PR и високите очаквания, смело мога да кажа, че едва ли оправда онова, което смятах, че ще видя. Четох за „мащабна битка в стил ИГРА НА ТРОНОВЕ“, четох за много смърт. Четох за какво ли не. Битка има. И е голяма. Поне за мащабите на „Живите мъртви“. Определено не беше огромна. И нямаше нищо общо с „Игра на тронове“. Смърт имаше. Не един и не двама. Но за мъртвец, за който ви пука и ще помните след края на епизода, е само един.

Основния проблем беше на лице. Много малко герои вече будят емоции у мен. От голямата сбирка насред зомбитата може би ми пука за Джудит. И това бе всичко. Всички нови и слабо познати герои и да умрат, и да не умрат, нямам особени симпатии към тях. Ар Джей е дете, което се развива в сянката на Джудит и не получава никакво внимание. До момента няма как да му симпатизирам. Дори отеца- момента в който го убиваха ме напрегна, че ТОВА е голямата смърт, която чакахме. Факт. И там се появи първата добра сцена с появяването на Маги и на маскирания. Без предупреждение и без обяснения. ДОБРО! МНОГО! Но бях готов да го отпиша с лека ръка и без емоции.

Josh McDermitt as Dr. Eugene Porter, Eleanor Matsuura as Yumiko, Paola Lazaro as Princess – The Walking Dead _ Season 10, Episode 16 – Photo Credit: Jackson Lee Davis/AMC

Следващото добро попадение е смъртта на БЕТА. Не мина незабелязано. Стана бързо, но меланхоличния поглед назад, бе добро режисьорско решение и даде нужната тръпка от случващото се.

Лидия с маската на Алфа бе другия силен момент, който носеше много спомени и силно послание. Въпреки, че бе прекалено кратко съприкосновението им, то със сигурност ще остане. Особено финалната сцена с маската!

Сцената през зомбитата, не ме трогна. Изобщо. Много дъвкана и много предъвквана. Гледали сме подобни сцени многократно в сериала. Сега бяха повече. И сред тях имаше шептящи. Не ми подейства. Убиха герой от нашите. Не трепнах. Нито за минутка. Обаче реакцията на Керъл ми припомни за „Гледай към цветята“ и колко корава е тя всъщност. Това беше добро.

Сцената с падащите Зомбита беше сякаш извадена от комикс. А може и действително да я има в комикса „Живите мъртви“. Не съм го чел. Беше почти добра. Фактът, че ЗНАМ, че Керъл оцелява и предстои Spin-Off с нея развали тотално усещането и напрежението.

Сцената с каручката и музиката беше забавна. Поне в началото. После стана тривиална. Битката се получи, но отново бе средно положение. Срещата на героите и особено тази на Маги с Джудит бе приятна. Просто заради миналото и спомените от добрите времена на сериала. Нищо повече.

Паралелно случващата се история на Краля, Юджин и спътничките им бе пълнеж. Не донесе нищо, ама НИЩО на епизода. Просто я имаше, за да достигнем до този финал. Първото появяване на военните от Commonwealth, бе зрелищно, приятно и апетитно. И до там. Епизода свърши.

Зареден със свръх очаквания и желание да видя най-доброто от event-епизода на любимия ми сериал, не останах разочарован. Не останах и впечатлен. Просто останах, както в последно време оставам от сериала-  някъде по средата. Доволен, че го има. И нищо повече.

Да, има потенциал за много събития в сезон 11. Да, има потенциал за много в допълнителни 6-епизода за Маги и компания, но това не беше зрелището, което ни обещаваха и това не беше онова, което сме обичали в „Живите мъртви“. Сериала вече не ни дава тръпката от героите, която някога носеше. Просто защото ги няма. Мишон, Рик, дразнещия Карл, Глен, Ейбрахам, дори Джизъс или Аманда. Толкова много бяхме инвестирали в онези герои. А новите? Никаквото им екранно време и никаквата тръпка и отношение към тях?

Потенциала в сериала е огромен. Канг го върна в най-добрата му форма СЛЕД сезон 7, епизод 1. Тя обаче никога не успя да го върне към началото! Дали в последния епизод 11 ще видим онова зрелище? Може би! А може би творческия и идеен екип зад сериала е изчерпан и ще го гледаме само заради инвестираното десетилетие от живота ни в него.

Ще поживеем. Ще видим…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 63 = 71