Copyright Joshua Irandi-smallХилари Мантел разкри интригуваща нишка от сюжета на последната книга от трилогията за Томас Кромуел, започнала с “Вълци” и “Доведете труповете”, която всеки момент очакваме да излезе на български с логото на Издателство „Еднорог“.

Английският вестник “Телеграф” съобщава, че Мантел направи разкритието на Оксфордския литературен фестивал, където бе удостоена с медала “Бодли” – награда на името на сър Томас Бодли, английски дипломат, допринесъл за развитието на прочутата Бодлианска библиотека.

Писателката, която е първата жена – двукратна носителка на наградата “Ман Букър”, сподели с аудиторията, че краят на последната част от трилогията – “Mirror and the Light” ще е и краят на Кромуел.

Мантел разкри също, че ще има леко “застъпване” между финала на втората и началото на третата книга: в първата сцена на последната книга ще видим Кромуел, стъпил на ешафода минути след обезглавяването на Ан Болейн; освен това финалът на трилогията ще напомня началото.

В началото на “Вълци” петнайсетгодишният Кромуел лежи на земята в локва от собствената си кръв и събира сили да се изправи. Писателката загатна, че последната сцена в “Mirror and the Light” ще е почти същата: “Той ще загуби съзнание и ще потъне в тъмнина. И ще се върнем в началото – човек, който лежи на земята в собствената си кръв и си казва: “Хайде, ставай!”.

Медалът “Бодли” се присъжда за “заслуги в извисяването на  културата и литературата”.

“Нищо не би могло да има по-голямо значение за мен”, заяви Хилари Мантел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =