Издателство Сиела преиздава „Химера за живот“ от Росица Траянова

Големият български писател Й.Радичков казва: „Няма по-ласкаво за една книга от ръката на читателя, защото ръката на читателя, не би позволила да се натрупа прах върху корицата й.”  И нека не прозвучи претенциозно, но ръката на читателя, разтворила книгата „Химера за живот” на Росица Траянова, не би спряла да разгръща страниците й, докато не стигне края. Защото ще бъде трогнат от една покъртителна история, разказана вълнуващо и задъхано като на един дъх, история за един погубен млад живот, история, почерпена от черната хроника на нашата действителност.

Мария Андреева (журналист)

„Химера за живот” – Росица Траянова

Това не е моята история. Но може би е на някой твой скъп, близък човек. Не е поредната измислица, изплетена с любов и мили думи. Нито уникат, струващ милиони.

Историята в романа не е за любов или поне не в захаросания й вид. Историята в него е за разрухата, причинена от дрогата и алкохола – бичовете на нашето съвремие. Опасността днес дебне от всеки възможен ъгъл, а думите: „Това няма да се случи на мен” и „Никога не е късно”, не важат за нашия век.

Това е реалността. Да! Жестока, манипулативна и сурова действителност, замаскирана в нашия гротестен карнавал – живота. Обществена тайна, нуждаеща се да излезе на яве. Свят, който трябва да бъде разкрит. Брутален, безкомпромисен, за някои дори отвратителен! Аз не съм Дженифър и животът й не е мой. А ти?

„Химера за живот” е обрамчила истинските съдби на доста хора от нашето съвремие. Дженифър е вдъхновена от много личности, които си позволих да сложа под един общ знаменател – изгубените.  Тя е на осемнадесет. Обидена, наранена, непредвидима. Търсеща нови и различни емоции. Но почука на грешната врата. Унесена от еуфорията на екстазито, от оргазмите и алкохола, влюбена и наивна. Пътят й не е лесен. Светлината в тунела е реална или поредният мираж?

Неразбрана и объркана, поела живота си в свои ръце, Джен опознава начина на живот на младежите от ХХІ-ви век прекалено отблизо. Съдбата й поднася серия от силни шамари, които тя не разбира.

Паралелно с това една жена, вдовица и преди всичко майка, осъзнава своите грешки спрямо дъщеря си. Но поговорката “Никога не е късно!” не важи в ежедневието. В двата най-трудни момента в живота на детето си тя липсва. Първо – при загубата на баща й и нейния съпруг, тя изпраща момиченцето си на село, за да може тя самата да се възстанови, без да се замисли за Джен и нейните чувства. Второ – след 12 години, когато Дженифър се прибира изнасилена, разплакана и уплашена, майка й застава срещу нея, само защото фактите сочат така.

Дженифър заминава за големия град с големите възможности, за да започне отначало. Химерата за живот, който никога не е имала, я привлича с пълна сила. Отдава се на страсти, луди купони и безпаметен секс. Наркотиците я сграбчват в своята паяжина, от която измъкване няма. Стига до дъното, започвайки да проституира не по собствена воля.

„Животът й се струваше ад, хаос в пародията на скръбта. Всичко около нея се сриваше. Кристалният под под краката й се счупваше на хиляди парчета. Тя пада и не знае колко дълбоко ще затъне в пропастта. За какво трябваше да живее, нямаше смисъл, нямаше цел, за която да се хване и да продължи. Само море от сълзи и мъка остана около нея. Давеше се в собствените си терзания. Умряха надеждите й за щастливи дни. С какво беше заслужила всичко това? Това ли бе истинският живот? Че каква полза от него, като е такъв!”

Разбрала всичко това, думата “в къщи” й се струва като спасителен пояс.

Точно, когато изглежда, че животът й ще се нареди, тя намира неговия край, оставяйки след себе си единствено болка, спомени и няколко стиха за песни.

История от суровия живот, в който щастливият край е относителен. История започваща с лекомислие и спонтанност, с начало и неясен край. История за нашето време, с истински имена и събития. История на химерата за живот, колкото сладка, толкова и разрушителна.

Хората сме слепи за очевидното и зрящи за несъществуващото!

Нека да се научим да бъдем преди всичко хора! Никой не се ражда лош и никой не прави нищо безпричинно. Приветствам всички вас, да се научим да бъдем по-добри. Не е толкова трудно. Нека да помогнем такива истории наистина да съществуват само в книгите и филмите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here