The Hobbit TBOTFA (Fire) posterГледахте ли вече епичният финал на сагата за Средната Земя? Не сте? Празниците ви изядоха свободното време? Е ако сте сред тези, на които това събитие тепърва им предстои, ако имате възможност да избирате дали да гледате завършекът на трилогията за Хобит в 3D или не… ние сме тук за да ви посъветваме. Нашите филмови рецензии може да немерите ТУК , ТУК и ТУК, а тази статия ще се фокусира чисто върху техническата част на 3D-то на филма и по никаква причина няма да се ангажира с кино качествата му.

Обикновено анимациите и филмите които залагат много на компютърни ефекти се вписват идеално в нуждите на едно качествено 3D. Имайки предвид, че БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ е натъпкана с много бойни сцени, летящ дракон, огън и мн. др. е трудно да спорим за слуая тук. Като добавим и фактът, че това е филм, завършек на трилогия изцяло от 3 D филми…. да нуждата от 3D е неминуема.

Още при приемането на работата да режисира трилогията, Питър Джаксън е стартирал с идеята за HFR и 3D в съзнанието му. И докато HFR се оказа неприет формат, то 3D-то му бе блестящо. Филмът е сниман и цялата му сценография подготвяна с идеята, че се снима триизмерен филм. Никакво пост конвертиране, никакви двуизмерни кадри.

1415309431601_Image_galleryImage_The_Hobbit_The_Battle_of_

За съжаление големите блокбастъри упорито продължават да смятат Ефекта „Отвъд екрана“ за ефтин трик за привличане на вниманието и масово го избягват. такъв е случаят с БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ. Като изключим няколко сцени, в които Торин размахва меча си, не се сещам за други такива, в които предмети от екрана сякаш да напускат очертанията му и да тръгват по посока зрителя.

И отдръпвайки се от ефекта „Отвъд екрана“ Питър Джаксън хвърля всички усилия към създаването на дълбочина и плътност, на случвашото се на екрана. Както казах филма е серия от бойни сцени, и в рях режисьора до такава степен увлича зрителя, създавайки усешането за бойно поле, продължаващо хиляди километри, докъдето ти стигат очите, че и отвъд хоризонта…

Въпреки, че основната бойна сцена се случва на дневна светлина и на открито, с настъпването на ноща има кадри, в които случващото се на екрана е мъгливо и на моменти губим фокус. Това допълнително се затруднява от някои кино салони, в които не използват прожекторите на максимална сила за да пестят пари от скъпите крушки, но пък от друга страна има си начини, режисьора да опази зрителя от ефекта тъмни очила в мрачен кино салон.

The-Hobbit-The-Battle-of-the-Five-Armies-Trailer-Thranduil

Хобит: Битката на петте армии е добре фокусиран филм. Във всеки един момент окото е насочено и знае какво от случващото се на екрана трябва да следи. В това отношение никаква дезориентация, главоболие, мигрена или други здравословни проблеми след триизмерна прожекция, не трябва да очаквате.

ТОЧКИ:

ВПИСВА ЛИ СЕ?- 5/5

Плануване и усилия- 5/5

Ефект „Отвъд екрана“- 2/5

Дълбочина на образите: 5/5

Яркост- 4/5

Здраве- 5/5

ОБЩО: 26 от 30 възможни точки

HOB_5_troll_boss

 

[merlic_poll id=“57923″]

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

95 − 87 =