The Hobbit TBOTFA (Fire) posterВтори финал за сагата за Средната Земя. Преди 11г. преди премиерата на ЗАВРЪЩАНЕТО НА КРАЛЯ ентусиазмът и нетърпението можеха да срежат въздуха около кино салоните. Сега нещата изглеждат по по-различен начин. Финалът на трилогията ХОБИТ е тук, но усещането е различно. Очакванията са различни. Ентусиазмът е друг.  Да новата поредица намери своите фенове, но тя не успя да пренесе на екран очарованието и първичната възхита от това, което будеше в сърцата ни ВЛАСТЕЛИНЪТ. По отношение на приходи и рекорди ХОБИТ се държи прилично. По отношение на критика и награди- далеч по- слабо от предшественика си.

И все пак, не сме тук за да правим сравнение между двете саги, а за да оценим преимуществата и минусите на БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ. Филмът е добър. Не отличен. Просто добър. Сравнен с НЕОЧАКВАНО ПЪТЕШЕСТВИЕ и ПУЩИНАКЪТ НА СМОГ, БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ е най- зрелищната и въздействаща от трите части. Сюжетните линии са прилично затворени, направен е достоен мост между ХОБИТ и ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ, битката е брилянтно хореографирана и изключително заснета.

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

„Хобит: Битката на петте армии“ довежда до епичен завършек неочакваното пътешествие, на което се отправя Билбо Бегинс, заедно с Торин Дъбощит и Дружината на джуджетата. След като отвоюва родната си земя от дракона Смог, Дружината неволно е отприщила смъртоносна сила. Разгневен, Смог изсипва бушуващата си ярост над беззащитните мъже, жени и деца от Езерния град.

Обсебен преди всичко от мисълта за съкровището, скрито в недрата на Самотната планина, Торин жертва приятелство и чест, за да си го върне, докато Билбо Бегинс прави неистови опити да го вразуми. Това тласка хобита към отчаяно и рисковано решение. Но напред предстоят още по-големи опасности. Незабелязан от никого, освен от вълшебника Гандалф, могъщият враг Саурон е пратил легиони от орки в изненадваща атака срещу Самотната планина.

Какво сработи?

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ е най- мащабният и зрелищен от трите филма. Началната сцена със Смог и изпепеляването на езерния град е истинско пиршество на сила, мощ и истинска ярост. Драконът е олицетворение на първичната сила и опустошителност на природата. Въздушните сцени и кадрите от птичи поглед на горящия град, са зрелищно пиршество за сетивата. Сблъсъкът между духовете на пръстена, елфите и магьосника на мрачния връх, показват за първи път, каква сила и мощ притежават Елронд, Галадриел и Саруман. Никога преди и никога след това не сме виждали тримата герои във вихъра на битката по подобен начин ( в това число изключвам участието на Елронд в пролога към ЗАДРУГАТА НА ПРЪСТЕНА). Битката на петте армии…. заема 75 процента от времетраенето на филма. Брилянтна оркестрация, хореография, монтаж и операторско майсторство. Сцените са толкова мащабни и толкова многолюдни и така наситени с детайли, че в ръцете на един друг режисьор бихме загубили огромна част от наситеността на тези сцени. Но Питър Джаксън отделя внимание на детайлите до такава степен, че насред тази битка сме способни да видим дори поклащащите се уяи на свинята, която язди братовчедът на Торин Дъбощит.

Индивидуалните двубои на замръзналия връх са ключов момент в сагата. Там емоционалната наситеност и напрежение у зрителя взимат краен предел.

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ НАПРЕД!!!!

Смъртта на Фили и реакцията на Джуджетата, убийството на Кили и действията на Тауриел, битката на Леголас s Болг насред разрушаващия се мост (а и не само), титаничния сблъсък на Торин с Азог на замръзналата река и др. държат под напрежение ПОСТОЯННО, кой ще умре и кой ще оцелее.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!!!!

Какво не сработи?

Филмът съдържа три действия- Смог и Езерния град, подготовка за битката, битка на петте армии. И свършва. В него няма история, в него има много малко за героите, много малко за мотиви, за обосновка и действие. И въпреки мащабите и красотата на битката, тя си остава БИТКА и не може да се мери с войната за Средната Земя пред Минас Тирит от Завръщането на краля.

Сцената с Гандалф, Елронд, Галадриел и Саруман е чиста проба пълнеж на екранно време. Въпреки всичките си преимущества, филмът спокойно може да мине и без нея.

Въпреки, че отдели толкова много време за да разкаже отделните сюжетни линии и как завършва всяка от тях в Завръщането на краля, тук Питър Джаксън отделя буквално няколко минутки, за да направи преход към Властелинът. Да Билбо се прибира у дома и продължава живота си, но какво се случва с Тауриел? Къде е тя във Властелинът и защо нейната сюжетна линия не прекъсва тук? Какво се случва с оживелите джуджета след битката? Къде отива Бард и как продължава неговата сюжетна линия?

След финала на ХОБИТ остават толкова много въпроси без отговори, колкото дори не си мислим, че ще си зададем при излизането от кино салона.

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

И въпреки това, ХОБИТ: БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ е достоен финал за прилична трилогия. Да превърнеш една детска книжка от под 300 страници във филм от 3 части с по 3 часа продължителност за всяка, си е истинско предизвикателство, с което сценаристите Фран Уолш, Филипа Бойенс, Питър Джаксън и Гилермо Дел Торо са се справили повече от добре. Хобит не е и никога няма да бъде ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ, но е брилянтно екранизирана трилогия, която е чудесна предистория за ГОЛЕМИЯТ ФИЛМ…… The Lord of the rings…..

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 8