Шерлок Холмс и Доктор Джон Уотсън – най-известната двойка литературни персонажи. Може би единствено Дон Кихот и Санчо Панса ги доближават по популярност. Образите на първите, за разлика от последните, безброй пъти са оживявали на малкия и на големия екран. Особено в последните години. Нагледахме се на всякакви интерпретации на героите на Артър Конан Дойл. Ще спомена най добрите. Да започнем с киното. Базил Ратбон през 40-те години прави първото велико превъплъщение на образа на детектива. Робърт Дауни Джуниър и Джуд Лоу пресъздадоха по един симпатичен начин Холмс и Уотсън. Появиха се цели два филма с тях, режисирани от Гай Ричи. Големият Иън Маккелън пък придава една по-различна представа за великия детектив в едноименния филм от 2015 г.Холмс и Уотсън – рецензия

Какво ни предложи телевизията?Холмс и Уотсън – рецензия

Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман изиграха повече от брилянтно образите на Холмс и Уотсън в петнадесет епизода в сериала на BBC. Най-силната екранна двойка на Холмс и Уотсън. А сериалът бе перфектен – режисура, сценарий, актьорска игра – всичко това работеше. Ще спомена и сериала „Елементарно“ – на двата образа се притуря съвременно звучене – действието се развива в наши дни, Холмс се играе от Джоно Лий Милър, а интересното в случая е следното: Уотсън (не е Джон Уотсън, а Джоан Уотсън) се играе от жена – екзотичната Луси Лиу.Холмс и Уотсън – рецензия

Холмс и Уотсън - рецензия

Да си дойдем на думата. Тези дни по кината излезе най-новата „версия“ на героите на Дойл – „Холмс и Уотсън“.  Уил Феръл играе Шерлок, а Джон К. Райли –  неговия верен спътник – д-р Джон Уотсън. След като изгледате филма помислете дали тези двамата биха могли да се наредят достойно до гореизброените актьори. Аз май се досещам какъв ще бъде отговорът ви, но знае ли се…Холмс и Уотсън – рецензия

Действието на филма се развива в началото на XX век. В центъра на събитията е убийство, извършено в  Бъкингамския дворец. Прочутата детективска двойка има четири дни да реши случая, защото, в противен случай, следващата жертва ще бъде самата кралица на Великобритания.

Холмс и Уотсън - рецензия

В този филм няма да видите най-добрите Холмс и Уотсън, по скоро ще видите най-нелепите Холмс и Уотсън. Образите им са пародирани по един доста, хмм, циничен начин.

Винаги съм намирал вицовете за двамата персонажи за забавни. Това е един от тях:

Отива доктор Уотсън на гости на приятеля си Холмс. Вечерят, след което Уотсън е настанен в стаята за гости, а Холмс се прибира в спалнята си. На сутринта сядат да закусват, Холмс поглежда Уотсън и казва:

– Ех, Уотсън, виждам, че сте гледали цяла нощ порно по телевизията.

– Но, Холмс, това е удивително! Как познахте?

– Първо, виждам, че очите ви са зачервени, пиете кафе след кафе, това означава, че не сте спали цяла нощ.

– Добре, това е ясно, а за порното? Холмс и Уотсън – рецензия

– Елементарно, Уотсън, аз нямам никакви други канали!

Ето такъв е хуморът във филма – циничен, тоалетен, пошъл.

В стила на Уил Феръл (ако сте гледали, например, „Новинарят“, знаете какво имам предвид). Сцените в „Холмс и Уотсън“ са изградени като скечове – нелепи, но такива, които будят смях. Както се казва – толкова тъпо, че направо смешно. Реално се е получила една своеобразна екранизация на всичките тези вицове и тъпизми, които сме чели за Холмс и Уотсън.

Холмс и Уотсън - рецензия

Това е третият филм на дуото Феръл-Райли (Първите два са: „Рики Боби:Лудият на макс” и „Доведени братя”, режисирани от нашумелия напоследък Адам Маккей („Големият залог”), в който двамата изпадат в комични ситуации и каламбури. Във всичките тези филми те се държат детински, лигаво, нереалистично, даже бих казал гротескно, случват им се неща, които биха се случили единствено във филм. Например героят на Райли в „Холмс и Уотсън” пада от високо и оцелява, защото се стоварва в гигантска краставица с човекоподобни размери, отглеждана от Шерлок Холмс.

Адски глупаво, но просто няма как да не се засмееш. От посочените три филма най-добър е „Доведени братя”, най-слаб е „Холмс и Уотсън”.  Не че тук не виждаме обичайните кретении от двамата, просто хуморът им не се получава. Имах чувството, че гледам филм от рода на „Епичен филм” и  „Катастрофален филм”, където отново всичко бе толкова тъпо, че направо смешно, но създадено по един наистина некачествен и долнопробен начин.Холмс и Уотсън – рецензия

Самият Коен

Холмс и Уотсън - рецензия

Може би защото режисьор и сценарист на филма е Eтaн Коен. Не, не става дума за един от братята Коен. Tова е  сценаристът на придобилите вече култов статут филми „Власт на идиотите” и „Тропическа буря” (там, където Робърт Дауни Джуниър играеше чернокож). Не съм сигурен дали някой отново ще му даде да режисира филм след „Холмс и Уотсън“.

Уил Феръл е един дебилен комедиен актьор. Филмите с негово участие са големи кретении. Или ще го харесаш, или ще го намразиш. Аз го харесвам и въпреки провала с „Холмс и Уотсън” ще продължа да следя неговите изяви. Ще ми се обаче да го видя в повече драматични роли. Например в „Не може да бъде!” разказа играта на всички. Това си остава и най-добрият му филм и единствена по-сериозна роля.

Холмс и Уотсън - рецензия

Джон К. Райли е многопластов актьор. Виждали сме го в екшъни („Перфектна буря”), филми на ужасите („Мрачна вода”), драми („Касапница”) и комедии („Доведени братя”). А и той изпрати една много силна 2018 г. Участва с Хоакин Финикс и Джейк Джилънхол в новия филм на Жак Одиар „Братята Систърс”; пресъздаде образа на великия комик Оливър Харди в „Стан и Оли” (получи номинация за „Златен Глобус”), даде гласа си за продължението на чудесната анимация „Разбивачът Ралф”.

Уил Феръл и Адам Маккей са продуценти на филми.

Маккей е изправен пред рядкото щастие негови филми да бъдат едновременно номинирани и за „Оскар” и за „Златна малинка”. Става дума за чакания с огромно нетърпение „Vice”, където Крисчън Бейл се подлага на поредната си трансформация и качва 20 кила. Маккей е режисьор и автор на сценария на филма. Надявам, се че вече сте разбрали, че най-вероятно „Холмс и Уотсън” ще обере малинките.

Холмс и Уотсън - рецензия

В поддържащи роли ще видите качествен актьор като Ралф Файнс, който играе враг №1 на Шерлок Холмс – Мориарти. В каста личат имената още на  Хю Лори („Доктор Хаус”) и Стийв Куган („Филомена“) и др. Техните роли обаче са толкова дребни, че даже не си заслужава и  да ги споменем. Участват и две от нашумелите британски актриси – Ребека Хол („Вики Кристина Барселона“) и Кели Макдоналд („Ана Каренина“), която говори с един много дразнещ британски акцент и всяка сцена с нейно участие не ми бе никак приятна за гледане.Холмс и Уотсън – рецензия

Едно много важно уточнение – ако не сте гледали култовите комедии „Рики Боби: Лудият на макс“ и „Доведени братя“, не гледайте „Холмс и Уотсън”. Ще останете разочаровани. Гледайте филма, ако наистина харесвате хумора на Феръл и Райли. Но и това не е гаранция, че ще ви хареса. Друго – не очаквайте някакъв интелигентен хумор от двамата, ще станете свидетели на наистина смахнати, неадекватни, идиотски сцени и реплики. Нищо в този филм не е нормално. Някои пък обаче могат да го намерят за смешно.

Филмът е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here