Уникалният по рода си кино-литературен фестивал CINELIBRI 2017 тече с пълна сила, вече пети ден. Късно снощи (14.10.2017г) зала 1 на НДК стана домакин на церемонията по връчването на статуетката CINELIBRI за 2017г., която бе присъдена от международното жури, включващо 3 световни знаменитости и една българска.

Кийра Чаплин, е внучка на гениалния Чарли Чаплин и управлява филмовата компания Limelight, може би я помните от участието и като актриса в „Колко е важно да бъдеш сериозен“.

Бруно Куле, който е един от най-награждаваните и продуктивни европейски композитори с номинация за Оскар. Сред филмите за които е писал музика са „Коралайн и тайната на огледалото“ и „Пурпурните реки“.

Дориана Леондеф, която е изтъкнат италиански коносценарист, ностелкат на наградата „Давид ди Донатело“ за филма си „Хляб и лалета“. Нейният филм „Най-добри приятели“ от 2016г. е част от репертоара на Cinelibri 2017.

Илиан Джевелеков е българската следа в журито. Той е продуцент на „Дзифт“ и режисьор на Love. Net! От 13.10.2017г. по родните екрани е най-новият му хит с пет статуетки „Златна Роза“ 2017г. – „Вездесъщият„.

Номинирани бяха  осем заглавия. Всички тези филми МОГАТ да бъдат видяни до края на фестивала. Следете програмата.

„Вечерята“ с Ричърд Гиър, Стив Кугън, Ребека Хол и Лора Лини

„Измамените“ на реж. София Копола с участието на Никол Кидман, Колин Фарел, Кирстен Дънст и Ел Фанинг

„Завръщане в Монтаук“ с участието на Стелан Скарсгард,

„Изгубеният град Z“ с участието на Чарли Хънам, Робърт Патисън, Сиена Милър и Том Холанд по едноименния роман, издаден в България от ИК КОЛИБРИ

„Истанбул червен“ на реж. Ферзан Йозпетек по едноименния роман, издаден в България от ИК КОЛИБРИ

„Дама Пика“ – трилърът е базиран на романа на Пушкин

„История за любовта“ с участието на Джема Артертън (която помните от „Принцът на Персия“, „Хензел и Гретел“ и „Спектър на утехата“)

„Ана Каренина: Съдбата на Вронски“- пищната руска екранизация по безсмъртната творба на Толстой.

След като директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн бе поканена на сцената в ослепителен, вечерен тоалет, стана ясен и победителят. След дълги разговори и дискусии, журито е посочило, като категоричен победител италиано- турската продукция „Истанбул Червен“, базиран на едноименния роман на Ферзан Йозпетек, който е сценарист и режисьор на филма. Въпреки, че бе ЛИЧНО поканен от Жаклин, по това време на годината на режисьора е било НЕВЪЗМОЖНО да присъства. Статуетката бе приета от преводача на неговата книга. Дамата лично се ангажира, да предаде статуетката на режисьора, който надяваме се да видим следващата година и на живо.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here