ОТ ТОНИ МИХАЙЛОВ

„Гневът е оръжие на безсилието!” – казва София Сегюр. Аз само мога да добавя към това и страха. Превърнал се в болезнен проблем за обществото, гневът набира сили с всеки изминал момент и чака подходящото време да изригне, да сее смърт и невиждано страдание. Нима не сме свидетели на това? Изключително много са причините, неприятни и кървави са последствията. Нека проследим една примерна история за възникването на страшния гняв. Представете си малко самотно дете, плачещо в тъмния ъгъл на таванската стаичка. По гърба му се стича кръв, а то стиска зъби за пореден път. Свикнало на ударите от бащиния колан, детето таи в себе си мъка, ярост, желание за отмъщение. Самото то не подозира каква травма причиняват всяка лоша дума, всекидневния побой, мечтата да не си сред живите. След години детето става мъж. При  следващата жестока сцена то убива баща си, защитавайки своята майка и себе си. Изглежда справедливо, нали? Това ли е начинът, обаче? Детето, продукт на гняв, безскрупулност и жажда за мъст се е трансформирало в безпощаден убиец. Болката, преглъщана толкова време, прониква в човешкия мозък и разяжда трезвата мисъл. Оттук насетне бъдещето е неясно. Убийства, затвор или наркотици и алкохол – може би. Глобален проблем в ХХІ век. Идея за решение – няма.


Подобна е и житейската история на злодеят Бейн от новия филм на Кристофър Нолан „Черния рицар: Възраждане”. Обезобразен в затвора, от който никой не може да избяга, той коренно се променя. Животът му е спасен, но това не зачерква факта, че сърцето му тупти с ритъма на гнева. Сега Бейн (Том Харди) е решил да потопи Готъм в мъка и да сее смърт. Нека всеки един да почувства през какво е преминал. Това е главната му цел, в осъществяването на която, разбира се, ще загинат хиляди невинни граждани на града. Няма кой да го спре, а е толкова нужен в този момент. Вперили поглед към небето, хората чакат появата на техния герой. Но къде е той? Защо не идва? След смъртта на Дент, Батман е обвинен и се оттегля. Изминали са вече осем години, а следа от него няма. Брус Уейн (Крисчън Бейл) се е затворил в имението си и избягва контакт с живи същества. Липсата му по благотворителни вечери е повече от очевидна и това е основната тема за разговори в Готъм. „Уейн Ентърпрайсис” пропада. Брус случайно среща в дома си измамницата Селина (Ан Хатауей), която работи за хората на Бейн. Милиардерът разбира, че ще настъпят тъмни времена за родния му град. Готов ли е да се върне? Икономът Алфред (Майкъл Кейн) е против излагането му на смъртна опасност. Но Брус е решен. Време е Батман отново да се появи, когато Готъм  отчаяно се нуждае от своя спасител. Бейн посреща смъртния си враг. Уейн не е напълно възстановен и това само улеснява злодея. Черния рицар е хвърлен в затвор. Няма надежда за изход, а градът е в ръцете на лошите. Заложена е атомна бомба. Със злото се борят детектив Блейк (Джоузеф Гордън-Левит) и комисар Гордън (Гари Олдман). Дали ще могат да се справят сами? Ще възкръсне ли Батман? Готъм, дръж се!

 

 Кристофър Нолан сътворява нещо главозамайващо. „Черния рицар: Възраждане” е третата част под негово ръководство и е, смея да твърдя, най-добрата. Ще станете свидетели на невероятен сюжет, нови и интересни изобретения, отлично изпипани екшън сцени. Макар и много хора да не одобряват Крисчън Бейл зад маската на Батман, аз смятам, че той е един от малкото, които се справят с ролята. Все пак е далеч по-подходящ от Джордж Клуни. За да обобщя ще кажа, че „Черния рицар: Възраждане” е всичко, което сте очаквали. Убеден съм, че ще покрие изискванията и надеждите ви така, както удовлетвори моите собствени. Прекарайте неповторими 160 минути, вижте историята и тежките последствия от гнева, проследете краят на една легенда, започнала още през далечната 1939 година. Хайде, включете се и вие в спасяването на Готъм!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 16 = 20