Филмите, които излизат по кината се делят на няколко типа. Такива, които са наистина добри, истинско кинематографично пиршество (изключително малко, за съжаление); такива, които са с претенцията да са добри, но са провал, откъдето и да го погледнеш (на прима виста се сещам за „Смъртоносни машини” и „Момичето в паяжината”);  забавни филми , които не трябва да се приемат сериозно – гледаш, разпускаш и забравяш за тях. „Честита нова смърт” е от третия тип филми.Честита нова смърт- рецензия

Оригиналът Честита нова смърт- рецензия

В края на 2017 г. се появи крайно любопитния продукт „Честита смърт“, който дойде от Форум Филм България. Филмът впечатли със своята непретенциозност, лекотa и свежест. Общо взето любителите на хорър жанра и на тези, които харесват филми за пътуване във времето, останаха доволни. С бюджет от едва четири милиона, филмът натрупа на сто милиона долара приходи. За лента, натрупала такъв солиден капитал е неизбежно да няма продължение. И така – година и половина по–късно то се появява.

Честита нова смърт- рецензия

За какво става става дума в него? Действието на филма продължава точно оттам, откъдето завърши първата част. Трий Гелбман (Джесика Рот) и Картър  (Израел Брусард) току що са се справили с проклятието. Обаче заради глупост от страна на съквартиранта на Картър, Трий попада отново във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт. Попада в измерение, в което майка й е жива, но Картър е с друго момиче. Така тя е изправена пред трудния избор – да надвие убиеца си и да остане в измерението, в което е майка й или да победи преследвача си и да се върне в измерението, в което е с Картър. Спокойно, не е толкова сложно, колкото звучи.Честита нова смърт- рецензия

Режисьорът

Режисьор и сценарист на филма е Кристофър Ландън. Може би единствено феновете на хорър жанра го знаят. Той е сценарист на втора, трета и четвърта част на един от най-успешните независими филми в историята на киното „Паранормална активност”.

Честита нова смърт- рецензия

В актьорския състав са главно непознати лица за широката публика. Освен Джесика Рот, друго по-известно име е това на Сурадж Шарма. Момчето, което опитоми дивия звяр, тигърът Ричард Паркър, от визуалния шедьовър на Анг Лий „Животът на Пи”.

Продуцент на „Честита нова смърт” е нашумелият  Джейсън Блум.  Личност, с изключително голямо влияние  в днешен Холивуд. Продуцира обичания от повечето „Камшичен удар” и омразния на мнозина „Бягай”.Честита нова смърт- рецензия

Митологията

„Честита нова смърт” променя и разширява митологията на познатия ни свят. Той разкрива какви са причините Трий да попадне в капана на времето. Продължението дава отговори на много от въпросите, които останаха мистерия в първия филм.

Честита нова смърт- рецензия

Втората част е по-добра, по-динамична и с повече обрати.  На всичкото отгоре е и по-забавна. Изобщо този филм е истински тюрлюгювеч на жанровете – хорър, комедия, драма, фантастика, приключение. Също като своя предшественик, “Честита нова смърт” не е типичен хорър, а преплита множество жанрове по един наистина свеж начин, което придава на историята по-голяма тежест и я прави достъпна за по-широк кръг зрители. Сложните сюжетни нишки са представени по достъпен начин. Този филм би бил подходящ за младата генерация киномани, които тепърва „прохождат” в гледането на филми от такъв тип.Честита нова смърт- рецензия

Поколенията

Както се казва – всяко едно поколение трябва да си програмни филми, придобили култов статут. Поколението на 80-те си е имало „Завръщане в бъдещето”, поколението на 90-те – „Денят мармота”, следващата декада си имат „Дони Дарко” и неговото копие „Ефектът на пеперудата”.  „Честита нова смърт” има явни препратки към изброените филми, даже някои сцени направо са изплагиатствани. Това обаче не дразни. И то ни най-малко. А и как би могло – живеем в епоха, в която дори самият Тарантино граби с пълни шепи от класическите първообразци. Просто идеята е старото да се представи по осъвременен начин, да се нагоди към сегашната аудитория. Така е не само в киното, но и в, да речем, литературата и музиката.

Честита нова смърт- рецензия

Пропуснали оригинала?

За тези, които не са гледали дори и първа част – препоръчвам да го направят. Всъщност не – изгледайте (ако не сте) първо „Денят на мармота” и „Писък”, а след това „Честита смърт”. Забавлението ще е пълно. След това се настройте към „Честита нова смърт“. Филмът е идеален да се гледа с приятели, за да може настроението да е още по-голямо. Както в началото се спомена това е филм, който не бива да се възприема да се възприема като нещо грандиозно. Филм, който изпълнява функцията си, а именно – да забавлява. Идеален е за тези, които търсят нещо неангажиращо за гледане в петък или събота вечер.Това е филм, който ще бъде любопитен на по-либералните киномани. Консервативните зрители по-добре да го пропуснат.

Вие от кой тип сте?Честита нова смърт- рецензия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =