Ние от издателство „Изток-Запад“ знаем, че писаното слово е, което ни пренася отвъд всекидневните ситуации и ни дарява смисъл. Вече седемнадесет години издаваме книги, разкриващи скритата мъдрост на Изтока и преобразилия планетата ни дух на Запада. Убедени сме, че книгите ни дават възможност не просто да съществуваме в тесните граници на всекидневието, но и да търсим и намираме отговорите на вечните въпроси на нашата цивилизация.

Затова поставяме начало на инициативата „Чета, следователно съм “. Тя цели да стигне до децата и до възрастните; до тези, за които четенето е начин на живот, но и до онези, за които то е отживелица. Да напомни, че в този век на изпразнени от съдържание дейности книгите стават последно убежище на личността в нейната уникалност. Че думите не са просто съчетания от букви, а ни дават възможност да открием най-важното: познания и ценности, душевността и полетата на човешкия дух.

Огледайте се! Дефицитът на смисъл е навсякъде около нас. Той е следствие от подмяната на ценности, от липсата и неразбирането на идеи. Четенето е лекът. То поражда смисъл и дарява надежда!

Въпроси към Любен Козарев собственик на Издателство Изток-Запад!

  1. Г-н Козарев, четат ли хората?

Самият аз съм изненадан да го чуя от себе си – да. Последните месеци абсолютно категорично сочат това.

  1. Какво е „Чета, следователно съм”?

Инициатива не само в подкрепа на четенето, но и опит да се създаде общност на нормалните хора.

  1. Към кого е насочена кампанията?

Към всички, на които им пука какво става с живота им. И на второ място към родителите, които ги боли да гледат как децата им неотклонно се плъзгат към блатото на посредствеността. Правим представяния в редица училища, наблюдавам висока заинтересованост на родителите към това децата им да четат и какво точно четат.

  1. Важно ли е една кампания да има лица и каква е ролята им?

Днес без лица която и да е било кампания е обречена. Социалните медии днес буквално водят битка за вниманието на хората и без своеобразни посланици инициативата е обречена. Лицата на кампанията са ерудирани, симпатични, разпознаваеми, хора с обществена мисия, които дават здравословен пример.

  1. Защо решихте да подкрепите идеята за офисни библиотеки?

Работодателите са втрещени – все по-трудно става да се намерят хора за каквото и да било… Изграждането на себе си започва с четенето, убеден съм. Няма професионалисти в която и да е област, които не четат, които във всеки един момент не търсят да се донаучат, да се самоусъвършенстват, да се реализират…

  1. Какви са резултатите от подобни вече създадени библиотеки? Самият факт, че в самото начало имаме покани да посетим офисите на големи компании, за да представим свои книги, е достатъчно показателен. Работодателите разбират необходимостта от адекватна литература в офиса, от нуждата на служителите да научат нещо ново, да се разтушат, за да напреднат в резултатите от работата си.
  1. Пожелайте нещо на нашите читатели?

Пожелавам им да са режисьори на собствения си живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here