Най-новото заглавие от селекцията в Продукции на HBO Европа, чешката шпионска драма „На тъмно“ е достъпно за стрийминг с всичките си 6 епизода в HBO GO.

След успеха на „Горящият храст“ и „Пустош“ НВО Европа предлага оригинален поглед върху рядко екранизиран период – сриването на Съветския Съюз. Действието в „На тъмно“ се развива в края на 1989-та и в навечерието на Нежната революция, сложила край на 40-годишното руско господство. Сериалът от шест части ни потапя в света на тайните служби и дисидентската общност (сред чиито рожби е и знаменитият президент на Чехословакия Вацлав Хавел). В центъра на историята е обикновена жена, която не принадлежи на нито един от тези два свята, но е принудена да разкрие неочаквани тайни.

Освен на зрители, които са били съзнателни през онази епоха, сериалът цели да се хареса и на по-младата публика. С голяма автентичност „На тъмно“ улавя и светския живот при комунистическа власт в Чехословакия. Обърнато е внимание на детайлите, обществените пространства, интериора в домовете, характерен за онези години. В историята са вплетени ежедневните бюрократични процедури и параноичното недоверие, което слага отпечатък върху взаимоотношенията на хората. Поредицата отразява периода непосредствено преди падането на тоталитарния режим и в други аспекти, като в същото време извежда редица смущаващи паралели с настоящата глобална политическа ситуация, не само чрез описване на света на тайните служби.

Продуценти за HBO Европа са Тереза Полачова и Стив Матюс в партньорство с ETAMP Film, а сред водещите актьори виждаме Татяна Паухофова („Горящият храст“ на HBO), Хати Морахан („Красавицата и звярът“, „Алиса в огледалния свят“) и канадският актьор от чешки произход Дейвид Найкъл („Стрелата“, „Утреландия“), за когото това е първи чешки проект, след като на 5 годишна възраст напуска Прага заедно с родителите си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here