Издателство Ибис представя „Чудото на микронутриентите“ от Джейсън Калтън и Мира Калтън

Микронутриентите са хранителни вещества – витамини и минерали, – без които нормалното функциониране на нашето тяло е невъзможно. Недостигът на микронутриенти води до хронични заболявания и не е трудно да се разбере защо – ако организмът ни не разполага с всички необходими нутриенти, той не може да поддържа нормалните жизнени процеси.

„Чудото на микронутриентите“ е изчерпателен наръчник, с който можете да предотвратите или излекувате заболяване, като приемате по-богати на микронутриенти храни. Двамата автори ще ви покажат колко широко разпространен е дефицитът на микронутриенти. Ще ви научат как да определите кои микронутриенти липсват на вашето тяло и как да повишите тяхното количество чрез храненето си.

Специално разработената 28-дневна програма предлага безброй варианти за промяна според специфичните здравни нужди и вкусовите предпочитания. Тя ще ви помогне да намалите токсините в организма си, да се справите със стреса, да се отървете от лекарствата и да се радвате на дълъг и пълноценен живот.

„Чудото на микронутриентите“ ви дава всичко, от което се нуждаете, за да сте здрави и изпълнени с енергия.

ОТКЪС

     КАК „ЧУДОТО НА МИКРОНУТРИЕНТИТЕ“ ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ

Забелязали ли сте, че е най-трудно да убедите в каквото и да било именно близките си? Колкото и научни степени да имате или години опит в определена област, членовете на семейството ви като че ли винаги търсят съвет от всеки друг, но не и от вас. Можете да си представите изненадата ни, когато зет ни Крейг, 44-годишен директор в телевизия, ни се обади един съботен следобед, за да ни попита как да нормализира кръвното си налягане. Обясни, че имал проблеми повече от десет години и се опитвал да го понижи с по-добро хранене и физическа активност, но заради голямата му заетост състоянието му останало непроменено. Всъщност лекарят му казал, че проблемът вероятно е наследствен и щом цели десет години не е успял да нормализира кръвното си налягане, никаква промяна в храненето или упражнения няма да му помогнат. „Вчера ми каза, че трябва веднага да започна да пия лекарства – каза Крейг. – Не искам да пия лекарства на четиресет и четири години. Можете ли да ми помогнете някак?“
Да помогнем? Щяхме да направим нещо повече. Бяхме много развълнувани, че Крейг ще мине на нашата програма „Чудото на микронутриентите“, особено след като наскоро беше станал баща на любимите ни племеннички Клоуи и Хали. Обяснихме на Крейг, че високото кръвно налягане вероятно е причинено от недостиг на определени микронутриенти и че трябва да си ги набави, за да възстанови здравето си. Бързо му изпратихме по имейла подробна информация за онова, което искаме да направи през следващите двайсет и осем дни, и зачакахме.
Няколко седмици нямаше никакви новини. Един петък следобед телефонът звънна и двамата хукнахме към него, за да видим на екрана кой се обажда. Беше Крейг.
– Бяхте прави – каза той. – И лекарят ми не може да повярва!
– Какво стана? – възкликнахме ние.
– През последните четири седмици правих точно каквото ми казахте и тъкмо съм в кабинета на лекаря. Кръвното ми налягане е идеално – 120 на 80. Сестрата провери два пъти. Вече съм вярващ; тези ваши микронутриенти наистина вършат работа.
Поздравихме го и му казахме да продължава в същия дух, за да поддържа баланса на микронутриентите и нивото на кръвното си налягане. С голямо удоволствие ви съобщаваме, че Крейг направи точно това и кръвното му налягане е в норма вече четири години.
Имате високо кръвно налягане или познавате човек с този проблем? Според Центъра за превенция и контрол на заболяванията 67 милиона американци1, или около един от всеки трима възрастни, страда от високо кръвно налягане, което често е наричано „тихият убиец“. Това е така, защото обикновено няма предупредителни признаци или симптоми и силно повишава риска от сърдечно заболяване или инсулт, първата и третата от водещите причини за смъртност в САЩ. Освен това високото кръвно налягане струва на САЩ почти 100 милиарда долара за здравни грижи, лекарства и пропуснати работни дни. Добрите новини са, че и медицината, и диетологията са доказали, че високото кръвно налягане е напълно предотвратимо и обратимо, както Крейг и още много хора се убедиха.
На Крейг не му се наложи да променя храненето си, да се отказва от любимите си храни или да се насилва да прави упражнения всеки ден, за да постигне тези резултати. Той просто следваше хранителен режим и приемаше добавки, които ние му препоръчахме според основната философия на нашата програма „Чудото на микронутриентите“, съгласно начина му на живот, и той успя бързо и почти без усилия да си възвърне контрола над здравето си.

НАШЕТО НАЧАЛО

Хората винаги ни питат как сме се запалили толкова по мик­ронутриентите. Все пак това не е най-интересната тема на света. Истината е, че историята за пътя, по който стигнахме дотук, за да преподаваме чудодейните ползи от микронутриентната достатъчност, е история за трагедия, за истинска любов, мистично приключение и накрая – отдаденост. Всичко започна в една студена манхатънска утрин на 2001 година.

Историята на Мира

Здравейте, казвам се Мира Калтън. Когато станах на 30 години, животът ми се промени. Дотогава изглеждаше, че съм постигнала всичко. Управлявах собствена фирма за връзки с обществеността от луксозния си апартамент в Ню Йорк. Обличах се с дрехи от клиентите си модни дизайнери и по цял ден пишех прессъобщения, свързвах се с редактори в списания и тичах от телевизионни студиа към филмови площадки из целия град. Вечерите бях на откриване на ресторанти и филмови премиери, за да промотирам хората, които представлявах.
Но всичко това рязко секна, когато вече не можех да скривам онова, което се случваше с тялото ми. Бях пренебрегвала болките в бедрата и кръста почти година. Обвинявах за това трескавия си начин на живот и дългите часове на високи токчета. Обаче в разгара на зимата се наложи да се изправя пред фактите. Работех от дома вече цял месец – не можех да посещавам клиенти и измислях извинения, за да отсъствам от мероприятия, – защото болката напълно ме превзе.
Запазих час при лекаря си – събитие, което усилено се бях опитвала да отложа – и онзи ден в кабинета му имах чувството, че животът ми свършва. Честно казано, не знаех кой беше по-смаян – лекарят или аз. И двамата повтаряхме невярващо: „Как е възможно?“. На кушетката за преглед ми беше поставена диагноза напреднала остеопороза. Имах кости на осемдесетгодишна жена. И най-лошото бе, че лекарят ми не очакваше подобрение. Като че ли бях осъдена да живея на лекарства с вредни странични ефекти, които в най-добрия случай щяха само да спрат влошаването на костите ми.
Вече не можех да си върша работата и да се грижа сама за себе си, затова бях принудена да продам фирмата, която изградих с толкова труд. Преместих се във Флорида, за да живея със сестра си, и ако ме познавахте, щяхте да знаете, че за мен е много трудно да съм зависима от другите. Но когато си почти прикован към леглото, имаш достатъчно време за размисъл. Какво сторих, за да се случи това с тялото ми? Как мога да променя съдбата си? Мога ли да направя нещо, за да стана отново здрава, силна и да възстановя костите си?
След много месеци, в които внимателно проучих всички негативни странични ефекти на предписаните ми лекарства, реших да не следвам съвета на лекаря си и да не ги пия. Вместо това взех здравето си в свои ръце и започнах да търся алтернатива, природно лечение. Опитвах по-здравословни диети, повиших физическата активност, спях повече и проучвах всякакви теории за обръщане хода на остеопорозата. Обаче след няколко години осъзнах, че усилията ми не са довели до успех.
Тогава съдбата се намеси. Бях благословена, че срещнах специалист по храненето, който имаше повече от десет години клиничен опит и реши да разгледа състоянието ми от съвсем нов ъгъл.

Историята на Джейсън

Здравейте, казвам се доктор Джейсън Калтън. Когато срещнах Мира, бях шокиран, че толкова млада и жизнена жена страда от така напреднала форма на остеопороза. Когато ми каза, че е спряла да взема предписаните ѝ лекарства и търси алтернативно, природно лечение за заболяването си, аз веднага се заинтригувах.
Казах ѝ, че от 14 години работя в областта на нутриционната медицина и съм помогнал на хиляди хора, страдащи от различни заболявания, с моята уникална нисковъглехидратна (кетогенна) хранителна програма, фокусирана върху необработени храни и добавки с микронутриенти (витамини и минерали). Макар че в началото голяма част от работата ми беше насочена към загубата на тегло, с времето клиентите ми започнаха да съобщават, че благодарение на програмата са намалили нивото на холестерола си или са се отървали от хронично главоболие. Когато срещнах Мира, вече хиляди клиенти бяха потвърдили, че диетата е облекчила или обърнала хода на повече от 20 различни заболявания, освен че бяха свалили и тегло. Всъщност почти всеки от тях бе изпитал в някаква степен подобен ефект. Заради това вярвах, че мога да ѝ помогна да постигне подобрение.
Макар че в началото ѝ препоръчах моята успешна хранителна програма и упражнения, знаех, че те няма да са достатъчни. Мира беше особен случай; за развитието на напреднала остеопороза основна роля бяха изиграли сериозни дефицити на микронутриенти, затова трябваше да определим причината за тях и да се постараем тялото ѝ да усвои витамините и минералите, необходими за възстановяването на костите ѝ. Това ме накара да пренасоча вниманието си от макронутриентите в храната (въглехидрати, мазнини и протеини), върху които се бях фокусирал през голяма част от кариерата си, и да разгледам по-внимателно самите есенциални микронутриенти.
Заедно ние открихме хранителните навици и начин на живот, които бяха допринесли за заболяването ѝ. Мира бе шокирана, когато разбра, че нискомасленият мъфин и черното кафе за закуска, спаначената салата за обяд и китайската храна за вечеря са допринесли за недостига ѝ на микронутриенти. Всъщност повечето храни, които консумираше, бяха бедни на микронутриенти, изпълнени с онова, което наричаме голи калории – храни, лишени от есенциалните, здравословни витамини и минерали и затова наричани „голи“. Тя приемаше много от тези голи калории, но съвсем малко витамини и минерали, от които тялото се нуждае.
Животът ѝ в големия град не беше подобрил положението. Като на много други градски жители, дните ѝ бяха изпълнени със стрес, излишък от кофеин и алкохол, вдишване на въглероден оксид, нередовен сън, прекалена физическа активност и често подлагане на диети. Този начин на живот и тази среда допълнително бяха понижили способността на тялото ѝ да абсорбира микронутриентите, необходими за добро здраве и жизненост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here