Покоят и вътрешната сила са само на една книга разстояние 

Как да постигнем покой, яснота и вътрешна сила с помощта на шаолинското учение  ни разкрива Бернхард Мьощъл в книгата си „Шаолин” (ИК „Изток-Запад”), в което авторът ни учи, че мисленето е това, което дава на тялото енергия, но именно то е и онова нещо, което му я отнема. 

Думата „шаолин” извиква у повечето от нас асоциация с Изтока и бойните изкуства, в частност кунг фу (редно е да отбележим, че правилният термин е „кунфу”). Шаолин обаче далеч не засяга само боя с голи ръце. За да стане истински майстор, всеки ученик в прочутия манастир в китайската провинция Хънан се научава не само да владее бойното изкуство, но и да се вслушва в тялото си, да го уважава и да използва всички негови възможности. Той разбира рано или късно, че мисълта дава и отнема от тялото енергия, тъй като и най-дребните ядове ненужно изразходват потенциал, който може да се използва далеч по-полезно на друго място. Именно с мисленето майсторът е способен да контролира себе си и тези, които го заобикалят – единствено то го прави непобедим.

Шаолин” на Бернхард Мьощъл е книга, разделена на тринадесет глави, които представят тринадесет житейски принципа, с помощта на които човек може да избегне битката, но въпреки това да победи. „Шаолин” помага на хората да се справят по-лесно с напрежението и стреса, с всекидневните задължения в личен и служебен план. Мьощъл добавя още, че с помощта на тринадесетте житейски принципа животът ни ще се изпълни с енергия и сила. Тези прости правила, казва също авторът, са лесно приложими. Нужно е само да сме готови да постигнем яснота по отношение на себе си, на своите способности и начина си на мислене. Тази промяна на мислите не настъпва моментално, а постепенно – тя изисква време и търпение.

Шаолин” е заглавие, подходящо не само за монаси или хора, живеещи в манастир. Тя трябва да се възприеме, като пътуване към самия себе си, към приятелите и неприятелите, към собствените възможности и ограничения (пък дори и отвъд тях) на всеки, който наистина желае да поеме по своя път.

Авторът Мьощъл е роден през 1970 г. във Виена. Живял е дълги години в Азия. Натрупва важен опит за живота и мисленето при посещенията си в известния манастир Шаолин, където живее заедно с монасите и изучава тяхното всекидневие и мислене. Именно това знание Мьощъл прилага в своите книги и семинари за ръководители.

*

Ако възнамеряваш да се обновиш, прави го – всеки ден!”    Конфуций

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here