Шаямалан за трилогията Режисьорът М. Найт Шаямалан натрупа 20г. в Холивуд. Той се е подписал по монументални филми, като „Шесто чувство“ и под катастрофални провали, като „Явлението“ и „After Earth.  Наскоро той се завърна към правенето на филми, които хората харесват. Срещу $5 млн. бюджет за „The Visit“ филмът донесе над $ 100 млн. в боксофиса (парите Шаямалан осигурява срещу ипотечен заем на къщата си). А „На парчета“… всички знаем, в какво се превърна той. Шаямалан за трилогията 

Много започнаха да говорят за ренесанс в кариерата му. В един откровен разговор с Vulture режисьорът сподели много за философията си за справяне с успехи и провали, както и отдели специално внимание на „Неуязвимият“, „На парчета“ и „Стъкления„.

Vulture: В кой момент от концепцията на „На парчета“ знаеше, че ще бъде продължение? Шаямалан за трилогията 

Шаямалан за трилогията М. Найт Шаямалан: Идеята винаги е била такава. Още в зародиш на „Неуязвимият“, Девид Дън и Кевин Уендъл Кръмб бяха заедно. Те се сблъскват на гарата при влака и Дейвид го проследява.

В оригиналния „Неуязвимият“? Защо тогава си изрязал тази част?

Проблем с историята. Покажа ли герои, не мога да ги премахна. Веднъж щом съм дал отвлечени момичета, часовникът започва да тиктака. Няма как да се посветя на развитието на героите на Дейвид, жена му и сина му в „Неуязвимия“, както възнамерявах. Шаямалан за трилогията 

Ако „На парчета“ не бе успешен, щеше ли да го оставиш, като самостоятелен филм? Щеше ли просто да оставиш препратката накрая така и… до там?

Да! Идеята беше такава. Да направя продължение без да казвам на никой, че е такова. Това бе дързостта в проекта. Вземи най-комерсиалния момент от филма и не казвай на никой за него.

Бюджетът на „На парчета“ бе под $10 млн. Това са, като пари за кетъринг при „Отмъстителите: Война без край“. 

Шаямалан за трилогията Това е красотата да правиш по-малки филми. Прага на това да е успешен е много нисък. Филмът не трябваше да е дори близо до успеха, който постигна, за да решим да направим „Стъкления“.

Сега може би си изправен пред обратния въпрос: „Може ли вселената да продължи отвъд „Стъкления“?“

Би могла.  Шаямалан за трилогията 

Незная дали си чул, но кино вселените са доста популярни в наши дни. 

Да, но това не ме интересува. Няма опасност в него. Или няма достатъчно опасност- нека така да се изразя. Шаямалан за трилогията 

Не си представяш поредица от още невероятни филми с Дейвид Дън, Ордата и Стъкления?

Моето оръжие не е да да използвам пиротехника и гърмежи. Не съм добър в това. Просто не мога. Дори незнам, как правят филми, като Отмъстителите.

Но „На парчета“ донесе близо $300 млн. в световния си боксофис. Ако „Стъкления“ донесе много или още повече… ще има натиск върху теб да направиш продължение.

Да, но няма да го направя.

Стига бе! Наистина ли?! Шаямалан за трилогията 

Имам правата за продължение на всички мои филми. Точно за да не ги направя.

„Последният повелител на въздуха“ и „After Earth“ имаха бюджет от около $150 млн. всеки. От техническа гледна точка, каква е разликата да си на снимачната площадка на филм за $150 млн. и филм за $5 млн. ?Шаямалан за трилогията 

Всичко е показателно на снимачната площадка. Колкото повече екип имаш, всичко става по-скъпо. От значение е и колко плащаш на хората. Веднъж щом прекрачиш границата на определен бюджет, всички получават повече.

Да направиш малък филм означава хората да не бъдат добре платени предварително, а да бъдат включени с бонуси, след неговия евентуален успех. Такава ли е схемата?

Ключовото е, че всеки може да се включи. Стига да е съгласен да бъде овъзмезден по някое време след това. Тези, които не искат- ги разбирам. Ако си оператор и получавах сумата Х, не си съгласен да работиш за 1/3 от това- ОК! Просто не си моя човек за подобни филми. Шаямалан за трилогията 

Ще предположа, че тъй като притежаваш и си финансирал сам „На парчета“, това се оказва най-успешния филм във финансово отношение за теб. Така ли е?

Точно така.

Разбирам финансовия стимул, но къде е креативността сред нискобюджетните филми? Шаямалан за трилогията 

Мога да правя каквото си искам. Да  избера, който актьор аз пожелая или който екип аз пожелая. Да го заснема както искам, да направя допълнителни снимки или да не снимам…. Да поема огромни рискове. Вижте „На парчета“. Ако събера продуцентите на студио и им кажа, че ще им предлагам филм. След това дойда и им кажа „Ето и филма г-да. Момичета биват отвлечени.“ Предлагането вече е приключило. Моментално е приключило и съм отхвърлен.

Как Джеймс Макавой се замеси с „На парчета“? Не изглежда сякаш просто си предложил ролята на който и да е. Шаямалан за трилогията 

Ако се фокусираш върху нещата, които зависят от теб, вселената ще подреди останалото. Пишех тази роля, която практически никой не може да изиграе. Има много физическо натоварване. Ще трябва да е актьор, който като го погледнеш да можеш да си кажеш, че е способен да се покатери на стена. Това изключи много актьори. Ще трябва да може да играе дете, без да изглежда глупаво и жена, без да бъде пародия. Има много малко мъже, които изобщо можеш да си представиш в подобна роля. Бях на Comic Con за „The Visit“. И Джеймс Макавой мина…

Просто си се сблъскал с него на Comic Con?

Хванах го за ръката. Той каза „Хей“. Косата му тъкмо израстваше след „Х-мен“ и бе много къса. Има големи очи. Той говореше, бе забавен и мил и сладък. Веднага си помислих, това е човека! Шаямалан за трилогията 

Веднага ли му предложи ролята?

Не. Но му изпратих сценария. Прочете го и каза „Това е лудо, човече! “ Беше безстрашен. Роден е да изиграе тази роля.

А как би се „пречистил“ от възможен провал на „Стъкления„?Шаямалан за трилогията 

Без значение дали ще харесат филма или не, просто ще се върна към белия лист и ще започна от самото начало на следващата си идея. Когато никой не те търси… това ти помага.

Източник: Vulture

2 коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here