Издателство „Еднорог“ представя на вашето внимание новото си заглавие – „Шекспир. Светът като сцена“ на Бил Брайсън

Трудно може да се намери по-загадъчна фигура от Шекспир в световната литература. С присъщата си проницателност и лекота на перото Бил Брайсън се заема с трудната задача да отсее измислицата от реалността в теориите за автора, за когото е писано толкова много и същевременно се знае толкова малко. Уповавайки се на малкото съществуващи неоспорими факти, Брайсън се опитва да проследи живота на драматурга и най-вече да вникне в средата, в която е живял, за да разбере защо се знае толкова малко за личността му. Кой е бил всъщност Уилям Шекспир? С чувство за хумор и аргументирана преценка Бил Брайсън отделя специално внимание на множеството предположения и спекулации, които обкръжават личността му.

Неизчерпаем извор на интересни факти и анекдоти, той успява да превърне едно сериозно проучване в забавно пътуване във времето. Бил Брайсън ни напомня, че независимо от много спорове за личността, автентичността на творчеството и характера на барда от Стратфорд, той си остава Уилям Шекспир – човекът, преобразил завинаги английския език и световната литература.

Бил Брайсън е изключително популярен със своите комични и нестандартни описания на пътешествията си по света. Роден в Айова, Брайсън избира Великобритания за своя втора родина – живее и работи в Норфолк, удостоен е с Ордена на Британската Империя за своя принос към литературата, а също и с наградата “Джеймс Джойс” на литературно-историческото дружество на университета в Дъблин. В момента е заместник-ректор на университета в Дърам.

“Най-смешният пътешественик на света”  в.Таймс

“Човекът, който страда, за да могат читателите му да се забавляват.”  в.Дейли Телеграф

“Брайсън е несравним в умението си да показва слабостите на една национална култура по толкова забавен и добросърдечен начин, че този, който е иронизиран, също се смее и не изпитва желание да възрази.”    в.Уолстрийт Джърнъл

Читателите за Бил Брайсън:

“Брайсън се чете на три етапа – първо, когато решиш да се заемеш с него, след като свършиш това, което четеш в момента.Тогава губиш интерес към старата книга и искаш веднага да започнеш Брайсън. Вторият момент е, когато книгата е в ръцете ти и я поглъщаш лакомо. Накрая, когато приключиш, се опитваш да започнеш нещо друго, но Брайсън ти попада пред очите и ти го взимаш отново, препрочитайки любими моменти от книгата. Каква трилема и какъв чудесен писател“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here