Искате ли да сте Бог? Тогава участвайте в Лотария „Бог“! Или мечтата ви е да превръщате в злато всичко, до което се докосвате? Тогава добре дошли в корпорация „Мидас“! А може би искате да узнаете има ли рай? Илюзионистът ще ви отговори с пъклена усмивка. Кои са голокожите, подлежи ли Сътворителят на одит, щастие ли е да притежаваш Звездата на Баху, каква е мистерията с гардероба на Саймън Пърт…

Отговор на тези въпроси ще намерите в шеметния сборник с разкази „ЪНХЮМЪН“. Единственото разочарование, което ще изпитате накрая, е, че книгата не е с дебелината на Библията.

Диаболичното въображение на Е. Т. Уиспър ни превежда с резки виражи през фантастични антисветове, кафкиански лабиринти и екзистенциални колизии, за да ни остави на финала поразени, развеселени, недоумяващи, но винаги очаровани. Явявайки се продължител на най-добрите традиции на Р. Шекли, Ст. Лем, Кл. Саймък, и в същото време следвайки свой оригинален стил, авторът ни въвежда в истинска Валхала на фантастиката, където на една трапеза писател и читатели вдигат обща наздравица с медовина и похапват глиганско.

Трябва да е ясно: мойрите предат нишката на нашия живот и ние не знаем дали ще се възкачим на Олимп с ракетна раница, или топъл вихър ще ни отвее при Гълтача в нисшите области на смъртта.

Великата Тита да ни е на помощ! И приятно четене!

ОТКЪС

Лотария „Бог“

Събудих се с усещането за нещо нередно. До леглото ми стоеше сиво-зелен хуманоид, не по висок от метър и двадесет. Инстинктивно се свих и се отдръпнах. Хуманоидът не изглеждаше агресивен. По-скоро отегчен, доколкото можеше да предположа как изглеждат отегчени малките сиво-зелени хуманоиди.

 – Кой сте вие? – попитах аз и се опитах да си придам безразличен, но и в същото време застрашителен вид.

 Малкото сиво-зелено човече ме изгледа с големите си черни очи, примигна и се представи:

– Аз съм представител на Галактическата лотария „БОГ“. Честито! Вие сте наш победител.

Разтърках очи и се опитах да кажа нещо уместно, но не успях. Започна да ме обзема страх. Не първоначалната паника от неизвестното, а съвсем аргументиран страх от нещо превъзхождащо ме.

 – Кой сте… – гласът ми прозвуча на границата на истерията – вие?

– Вече се представих – продължи спокойно неканеният гост. – Аз съм представител на Галактическа лотария „БОГ“. А вие, за жалост, сте нашият победител. Пак ви казвам честито, въпреки че по протокол веднъж е достатъчно. За жалост!

– Защо за жалост? – хванах се за думите му.

Малкото човече махна с ръка, което беше напълно човешки жест на пренебрежение.

 – Не ми обръщайте внимание. Това е мое субективно мнение. Намирам, че имаше доста по-достойни участници. Но лотарията си е лотария. При нас не се вземат предвид качествата на участниците. Дори и най-големият идиот има равен шанс. Всичко е на случаен принцип.

Не се обидих. Бавно, но сигурно осъзнавах странната ситуация. Бях чел за срещи от трети вид, в които хората пищят, изпадат в истерии, държат се неадекватно и понякога опасно. Реших да не бъда такъв клиширан глупак. Поех въздух и бавно и внимателно попитах:

 – А вие кой сте?

Като че проблесна гняв в големите черни очи на пришълеца. Стори ми се, че цветът на кожата му стана малко по-сив, но гласът му остана спокоен:

– Вие не сте много умен представител на вашата раса? Нали?

 – Защо мислите така?

 – Три пъти ме питате кой съм аз. Аз ви отговарям и за да спазя протокола, ще ви отговоря и този път. Аз съм представител на Галактическата лотария „БОГ“. Вие сте наш победител. Ако не сте абсолютен тъпанар – честито. Ако сте – също честито!

Нямаше какво да кажа, освен да благодаря.

– Моля! – отривисто отвърна пришълецът.

– Как предпочитате да осребрите наградата си? Веднага или ще имате нужда от адаптационен период?

Все още бях в леглото по гащи. Усещах, че ми предстои нещо важно, а важните решения не биваше да се вземат в леглото по гащи. Станах и нахлузих първите попаднали ми панталони и фланелка от гардероба. Огледах се в огледалото и си пригладих косата. Продължавах да имам крайно несериозен вид, но поне не бях гол.

Пришълецът изчака, докато се облека, и отново ме попита:

– Е? Как предпочитате? Веднага ли ще използвате наградата, или искате адаптационен период?

От висотата на намачкания ми панталон се прокашлях и казах делово:

– Не разбирам? Бъдете по-точен!

– Сигурен съм, че не разбирате – съвсем спокойно отговори представителят на лотария „Бог“.– Рядко попадам на толкова неинтелигентна раса. Затова ще се опитам да бъда максимално ясен. В нашата галактика има лотария, в която участват всички висши форми на живот. Всеки един представител от всяка една раса има шанса да стане Бог за определен период от време. Това ясно ли е?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here