Продължаваме нашият разговор с писателя Явор Веселинов, чиито нов роман „Пазителят“ е вече на българския книжен пазар. Ако сте пропуснали първата част от разговора на Явор Веселинов пред CINEBOOM, може да я прочетете тук!

Cineboom: Кое продължава да те мотивира, да те държи в „писателския бизнес” въпреки трудностите в България?Явор Веселинов пред CINEBOOM

Явор Веселинов: За мен най-голямата сила и чест е привилегията да се наричам българин, а оттам и български писател.  Първи по важност приемам българския читател, пред когото нося отговорност. Въпреки трудностите, които между другото ги има по целия свят в някаква форма, не мога и не искам да се възпирам и да не правя това, което ми харесва. Оценката остава за читателя. Тя никога няма да бъде едностранчива, но замислете се – целия ни живот и целия свят, цялата вселена – са изтъкани и се поддържат от енергията на противопоставянето. Плюсът и минусът. Същото е с оценките и мненията.

Cineboom: Каква би била най-голямата награда за теб след премиерата на романа?

Явор Веселинов: Както след всяка премиера, това е живия контакт с читателите. Мненията и отзивите след това. Многобройните съобщения, които получавам през писателската си страница.

Cineboom: Издавал ли си/ би ли издавал книгите си в електронен формат? Какво е отношението ти към него?

Явор Веселинов: В електронен формат се издават преведените мои романи. Има ги в Amazon, и още няколко големи чуждестранни писателски платформи. Отношението ми към този формат не е негативно. Не бива да има ограничения. Хубаво е произведенията на изкуството да достигат до хората. Това е най-важното.

Cineboom: Кои застана зад новия ти роман? Издателство или?

Явор Веселинов: Зад този роман, застанаха всички мои приятели и фенове. Работил съм с няколко издателства. Този роман, както и цялата трилогия (по следващите две книги работя в момента), ще бъдат издадени от едно ново българско издателство. Ще се предлагат предимно през интернет (онлайн) и в книжарниците. Също така, читателите ще могат да достигат до всичките мои книги и през официалния ми сайт, откъдето ще получават книгите с автограф (и посвещение по поръчка).

Cineboom: Колко важен според теб е PR-ът за една книга?

Явор Веселинов: Изключително важен. Основен момент, с който трябва да са запознати всички млади автори. Между другото, наскоро основахме Асоциация на младите български писатели.

Голям проблем за българските автори е липсата на литературни агенти в нашата страна. Посредници, които да се борят за реализирането на автора, но истински, а през това време той да е свободен да твори.

Cineboom: На какъв PR залагаш за премиерите на твоите книги?Явор Веселинов пред CINEBOOM

Явор Веселинов: Всички лични участия, споделяния, контакти с хората. Писателската ми страница и сайта. Медиите( благодаря ви, за което).

Разбира се, използвам услугите и на професионални маркетинг-специалисти. Все пак, аз съм просто разказвач на истории.

Cineboom: До мен достигна новината, че се подготвя сценарий за филм по една от най-любопитните ти книги „Колко голяма е голямата любов?”! Как би коментирал това?

Явор Веселинов: Наистина, от известно време работя по-малко над този адаптиран сценарий. Даже виждам реални личности от нашето ежедневие, които могат да влязат в ролите. Би било много по-интересно от Биг Брадър.

Надявам се, в близко бъдеще, да успея да отделя повече време за този сценарии и да го завърша. Вие знаете, че романът, върху който е базиран, е инспириран от действителни събития, което го прави още по-интересен.

Cineboom: Кое те провокира да се впуснеш в писането на такъв сценарий?

Явор Веселинов: Интересът на хората около мен. Вече съм писал няколко сценария и има хора от средите на киното (и не само), които виждат голяма провокация в тази история.

Cineboom: Историята от книгата ще претърпи ли развитие, промяна?

Явор Веселинов пред CINEBOOMЯвор Веселинов: Ще претърпи развитие и промяна.

Cineboom: Участниците в историята знаят ли, че се подготвя сценарий?

Явор Веселинов : Да, доколкото знам.

От нас- силни палци за новия роман и истински успех. С нетърпение ще следим развитието на сценария и събитията около „Колко голяма е голямата любов?“. Ние също смятаме, че провокацията за родна България в тази книга и евентуален филм, ще разбуни духовете из основи.

Явор Веселинов пред CINEBOOM и в живота е изключително скромен, интелигентен и възпитан човек. Един от малкото, които въпреки трудностите, пред които са изправени родните писатели и творци, не спира да се вдъхновява, да твори и да разгаря въображението на хората, на неговите читатели и на нас! Можете да следите всичко около неговото творчество във фейсбук или на www.yavorvesselinov.com

С теб сме Яворе!

Димитър Кръстев и екипът на www.cineboom.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 1