Явор Веселинов е български писател и стар мой познайник. Неотдавна го открих, през една негова изключително необикновена книга за българския пазар. Писал съм не веднъж за негова книга или събитие, в което той е участвал. Справка тук!

Сега му предстои нова премиера. Голяма. Чудесна. Авторът пуска нов роман на родния пазар, който звучи изключително апетитно. За това отново се свързах с него, за да разкаже малко повече за това (а и не само!) за читателите ни в www.cineboom.eu! Все пак не случайно вторият фокус на сайта ни са КНИГИТЕ!!!!Явор Веселинов

Cineboom: Кога излиза новият ти роман на пазара?

Явор Веселинов: Премиерата е още този месец.

Cineboom: Как се казва и защо се спря точно на това заглавие?

Явор Веселинов:  Това е деветия мой роман. Казва се  „Пазителят“ – като това е книга първа от трилогията „отвъд Апокалипсиса“. Трите книги ще могат да се четат и поотделно, но имат връзки и обща водеща линия. Един български герой, застава на ръба на Апокалипсиса, за да спаси света. Наистина голямо предизвикателство. А не сте ли си задавали въпроса, дали в наши дни, сега, не живеем в един съвременен апокалипсис, който сами сме си създали или най-малкото провокирали?!

Cineboom: Kое вдъхнови Явор Веселинов и от къде дойде идеята за историята?

Явор Веселинов: Историята  се разказва от първо лице. През очите на героя. Хиро Газян. Идеята идва от въображението на писателя (тоест моето) и от провокациите на заобикалящия ни свят. Огледайте се и мисля, че сами ще си зададете изконни въпроси свързани с нашето съществуване или по-точно с неговото продължаване. Нямате ли усещането, че сме започнали да живеем по инерция, с глави дълбоко заровени в пясъка.Явор Веселинов

Cineboom: Каква според теб е таргет групата му?

Явор Веселинов: Романът е насочен към всеки непредубеден читател. Предимно младия читател, но вие ще сте първите, пред които ще издам нещо повече от романа. В него има връзки и препратки към Дантевия „Ад“, което мисля ще провокира вниманието и на по-възрастните читатели.

Cineboom: Кои читатели БИ ИСКАЛ да прочетат книгата?

Явор Веселинов: Всеки читател. Първо, разбира се, българския читател, който е особено важен за мен!

Cineboom: Трудно ли се пише такава история?

Явор Веселинов: Разказването на всяка една история е провокация. Трудното и важното е историята да бъде добре разказана и интересна, а това само по себе си му е хубавото и на разказването на истории, а романът, като жанр,  дава тази възможност.

Cineboom: Сравни този роман по трудност с нещо, което вече си написал.

Явор Веселионов: За мен всяка една история, която разказвам е провокация и удоволствие. Не ги степенувам по трудност, а като материя за втъкаване на нещата от живота в писмена форма. Времето е самата трудност. От него имаме все по-малко. Трудност е и дисциплината, необходима за писането.

Продължи да четеш и втората част от интервюто, тук!

Можете да последвате писателската страница на Явор Веселинов във facebook- ТУК!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

30 − = 25