От Томас Ахчиян

В днешният материален свят сме наистина запленени от материалното. Всичко, което ни заобикаля се превръща в предмет. Привързваме се към него и забравяме всичко душевно. Измерваме всяко наше действие или постъпка на приятели, с нейното материалното отношение. Емоциите и душевността остават на заден план. Откъснати сме от изначалните ни заложени ценности и чисти отношения.
„Боен кон” разказва историята на момчето Алберт и неговият кон Джоуи. Те имат много силна връзка по между си, но всичко рухва, когато конят е взет от армията заради Първата световна война, която тъкмо тогава започва. Албърт решава, че трябва да спаси своят приятел и тръгва към Франция. Пътят и на двамата е осеян с много перипети, но въпреки всичко дали е възможно да завърши добре? Трябва да допълня и факта, че филмът е екранизация на едноименната книга, чийто автор е Майкъл Морпурго. Издадена е през 1982 год.
Ако има филм, който да показва и разгръща в детайли темата за приятелството, то това е именно този филм. Приятелството е великолепно. Едно от малкото неща, които ни карат да се чувстваме добре не просто за минута, час или ден, а всекидневно и по всяко време. Филмът показва и разкрива една цялостна история за приятелството. Разглежда всичко още от зараждането му, неговото доказване и радостта от съществуването му. Ще повярвате в силата на духа и величието на връзката между индивидите.

Заглавието определено няма да Ви впечатли и няма да вдъхне това желание да изгледате филмът в тъмната зала. При мен положението беше такова въпреки силните имена, които стоят зад филма. Честно казано дори и трейлърът не успя да ме впечатли до такава степен, че да пренебрегна горните два реда. След като изгледах филмът, не съжалявах дори за миг. Въпреки своята голяма продължителност, филмът не се усеща. Преминава плавно и леко, като лек бриз в горещите летни дни. Детайлът е много важен във всеки филм, но много често впускането в изясняването на „дребните елементи” прави много лоша шега на филмите. Тук обаче всичко е представено изключително приятно и елегантно. Показани са и развити детайлите в историята, но те допълват картината, а не я рушат. Не се задълбава в малките подробности. Действието е основата върху, която се развива всичко. Тук основата е стабилна и изгладена от несъвършенства. Действието се развива леко и приятно. Без да досажда и доскучава. Дългата продължителност на филма се усеща, когато се чете синопсисът на филма, но влезете ли в залата, всичко ще Ви се стори като миг. Сякаш сте мигнали за секунда и пред очите Ви е преминала цялата история.

Визуално филмът е великолепен. Така наречените ефемерни изразни средства са представени на много високо ниво, а това е нещо, на което много малко филми обръщат внимание. Комбинацията и контрастът, които доизграждат почти всяка сцена са неповторими. Светлината противопоставена на сянката, шумът рязко пресичан с тишината. Финалната сцена е невероятна. Палитрата от цветове ще остане в съзнанието Ви за дълго време.
Относно актьорската игра, когато нещо е на ниво наистина няма какво да се каже. От играта ще изпитате голямо удовлетворение. А относно самите актьори, ако не познавате образът на някого от тях със сигурност ще по потърсите във виртуалното пространство и най-вероятно ще изгледате още някой филм с тяхно участие.
Филмът със сигурност има своите недостатъци, но лично аз не открих нещо, което да дразни. На път към залата се настройте за филм, който ще Ви хареса. Не очаквайте нищо, а просто го изгледайте. За да Ви плени и хареса, то трябва да подходите към него без предразсъдъци и очаквания. Достатъчно е да знаете, че ще гледате нещо, което не се вижда често на екран.

Скоро четох, че формата е композиционна структура на всяка творба. Начин на съществуване на съдържанието.Тук формата е великолепна.

Гледайте „БОЕН КОН“ от 17-ти Февруари САМО В КИНАТА! Разпространява ФОРУМ ФИЛМ БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО ЗА ФИЛМА ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 1