ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС“ представя БОЖИЯТ ГНЯВ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Мистериозен военен камион спира през нощта пред главния портал на Производствено обединение „Маяк”, Челябинска област. Четирима мъже, облечени в униформи на руската армия, изскачат и избиват служителите от охраната. Камионът, натоварен с чеченски командоси, прониква на територията на най-големия руски ядрен комплекс. Тридесет минути по-късно чеченският отряд отпътува с две кутии високообогатен уран от ядреното хранилище на комплекса.

Шифровано съобщение на Ал Кайда, засечено от ЦРУ, хвърля в тревога Вашингтон. Изкушен от красива агентка на ЦРУ, португалският историк и криптоаналитик Томаш Нороня се заема със задачата да открие какво се крие зад загадъчното послание 6AYHAS1HA8RU.

Ахмед ибн Барахак е будно египетско момче, което под ръководството на молла Саад изучава основите на исляма – миролюбива, добротворна и толерантна към иноверците религия. Всичко се променя, когато в медресето в Кайро, финансирано от „Ал Азхар”, пристига нов преподавател – Айман бин Катада.

Всички сюжетни линии се сплитат в един изумителен трилър, който се разиграва на три континента: в Двореца на дожите във Венеция, в египетските затвори „Абу Заабал” и „Мазра Тора”, в тренировъчния лагер „Халдан” на Ал Кайда в Афганистан… Шеметното преследване из улиците на Манхатън спира на няколкостотин метра от сградата на Общото събрание на ООН – и на три минути от ядрения апокалипсис…

Отзиви за „Божият гняв“

Роман, който е едновременно интересен поглед към исляма и вълнуващ трилър. Една история за времето, в което живеем.

„Метро“, Италия

Жозе душ Сантуш описва причините за зараждането на радикалния ислям и последствията от него. Това е трилър, проучен и написан с голяма точност и талант.

„Ил Месаджеро“, Италия

Романът препуска с бясно темпо, а информацията, която съдържа, е стъписваща.

„Диарио де Нотисиаш“, Португалия

През година, изпълнена с книги, които имат потенциала да заемат челните позиции в класациите, Жозе Родригеш душ Сантуш безапелационно се утвърди като Краля на бестселърите благодарение на романа си „Божият гняв“.

„Еспресо“, Португалия

 

За автора:

 Известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик, но след гражданската война за независимостта на страната семейството му се установява в Португалия. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като радиорепортер. Той завършва журналистика и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният журналист чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Изключителните репортажи на Сантуш за военните конфликти в различни горещи точки по света му носят редица престижни международни награди.

Днес топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен. Освен това Жозе Родригеш душ Сантуш е и автор на бестселърови романи, покорили класациите не само в Португалия, но и в страните в Латинска Америка и Европа.

В България Жозе Родригеш е известен с трите си издадени до момента романа: „Кодекс 632“, „Божията формула“ и „Седмият печат“. Авторът е посещавал страната ни двукратно по покана на ИК „Хермес“, като посещенията му се радваха на огромен медиен  и читателски интерес. При последното си гостуване през лятото на 2011 г., във връзка с представянето на „Седмият печат“, той участва като специален гост и лектор в семинара „Зеленото бъдеще на България“, свързан със зелената енергия и енергийните ресурси на планетата – тема, тясно свързана със сюжета на романа.

Откъс:

* * *

Комплексът беше огромен, но шофьорът знаеше много добре къде отива. Видя сектора за научни изследвания Челябинск-60, отби встрани според уговорката и спря. Веднага след това взе телефона и избра някакъв номер.

 – Ало? – отговори глас от другата страна.

 – Полковник Пряхин?

 – Да?

 – Вътре сме, на уговореното място.

 – Много добре – отговори гласът. – Елате в химическия център. Действайте според плана.

Камионът потегли по посока на евфемистично назования химически център. Автомобилът прекоси шосето, мина покрай завод 235 и стигна до складовите помещения на центъра.

Циментов зид, увенчан с бодлива тел, се появи от дясната страна на камиона. Алеята водеше към самотна будка на охраната, но шофьорът знаеше за още две такива помещения на други места край стената. Между будката и вратата имаше проядена от ръжда табела, на която пишеше Российское хранилище делящихся материалов.

Следвайки стриктно плана на операцията, шофьорът на камиона паркира пред будката, изключи мотора и фаровете и отново избра някакъв номер от мобилния си телефон. Изчака да позвъни два пъти, след това затвори и зачака.

Порталът автоматично се отвори. Веднага след това се отвори вратата на будката, оставяйки тесен прорез светлина сред мрака. Някакъв мъж изскочи на пътя. По фуражката му личеше, че е офицер от армията. Военният се огледа наоколо и шофьорът мигна с фаровете, за да го забележат.

Офицерът видя светлините да светват и угасват и веднага се упъти към камиона.

 – Комсомольская – възкликна офицерът, изричайки паролата.

 – Правда – отговори шофьорът.

Военният скочи на мястото до шофьора, който го поздрави с кимване.

 – Привет, полковник. Всичко наред ли е?

 – Нормално, Руслан – потвърди Пряхин с напрегнат глас и махна нетърпеливо. – Да тръгваме. Нямаме време за губене.

Руслан дръпна скоростния лост и камионът потегли към отворения портал. Автомобилът бавно мина покрай будката на охраната и влезе в територията на химическия център.

 – А сега?

Полковникът посочи една врата вляво.

 – Спри пред служебния вход.

Руслан паркира пред вратата, но не изключи мотора, за да не замръзне. След това подвикна нещо към каросерията на камиона и петима мъже изскочиха отвътре. Шофьорът също слезе, като продължи да дава нареждания – явно той командваше. Свалиха две малки метални сандъчета от товарното отделение.

 – Давай, давай! – избоботи нервно полковник Пряхин, за да ги накара да побързат. – Раздвижете се!

Един човек остана да пази камиона, другите петима със сандъчетата последваха руския офицер. Влязоха през служебния вход.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here