На 7-и ноември очаквайте есето „Възмутете се“, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук! За по-малко от година във Франция излизат двайсетина издания, продават се над 2 000 000 екземпляра и над милион по целия свят – в Германия, Италия, Испания, Южна Корея, Австралия, Канада, Аржентина, САЩ…
„Възмутете се“ (превод: Георги Ангелов, стр. 48, цена 5 лв.) е мощен призив към гражданска активност, отправен от доайена на световната дипломация Стефан Хесел. Кризата на мисленето и ценностите води до безразличие и отлив на цели поколения от политиката. Хесел е гневен заради ниската морална и политическа чувствителност, отсъствието на граждански дух, циничното нагаждане или умореното приемане на неприемливото.
Ефектът от манифеста е грандиозен! На 15-и октомври хора от Америка до Азия, от Африка до Европа се мобилизираха за световен мирен протест. В Ню Йорк и Мадрид се разгърнаха демонстрации и протести на възмутените – каузата е единна: борба срещу финансовия произвол, държавните машинации и злоупотреби, полицейското насилие, безработицата.
Стефан Хесел е роден през 1917 г. През май 1941 г. се присъединява към Свободна Франция на генерал Дьо Гол в Лондон. Работи в Бюрото за контрашпионаж, за разузнаване и действие. На 10 юли 1944 г. е арестуван от Гестапо и е изпратен в лагера Бухенвалд. Успява да избяга, но е заловен и изпратен в лагера Дора. Отново избягва, този път успешно, и се завръща в Париж. След войната Стефан Хесел става дипломат – първото му назначение е в Обединените нации.
Премиерата на книгата ще се състои на 15-и ноември от 18 ч. във Френския институт в София с участието на проф. Владимир Градев, Георги Ангелов и Иво Христов.

[table "56" not found /]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

44 − = 37