Потопете се в древността с „Еврейски легенди и разкази

От библейските предания и притчи през историческите сказания, от приказките и легендите през разказите за герои и грешници, за равини и блудници, та чак до мистицизма на Кабала – пригответе се за едно омагьосано и неповторимо странство из чудните „Еврейски легенди и разкази” (ИК „Изток-Запад”), в които ще откриете както близки, така и далечни образи от историята, културата и митологията.

Приказките винаги са очаровали въображението ни. Нещо повече: те са носител на поука, мъдрост и вдъхновение от древността. Митичните образи, макар и далеч от реалността, са заредени със съвсем реални общочовешки характеристики – достойни или низки, красиви или грозни, но преди всичко: паметни. Немският писател, поет и драматург Гюнтер Грас като че ли най-точно описва феноменът с митовете и преданията, които ни съпътстват от хилядолетия насам: „Хората винаги са разказвали приказки. Много преди човечеството да се научи да пише и постепенно да се ограмоти, всеки е разказвал приказки на всички останали, но и е слушал техните приказки. И не след дълго е станало ясно, че някои от все още неграмотните разказвачи знаят повече, че и по-добри приказки от другите, т.е. могат да накарат повече хора да повярват на техните лъжи.” Разбира се, тези лъжи не са непременно лоши или добри, те са просто измислици, в които се отразяват епохи и култури – част от тях съдържат в себе си и някаква истинност, развита и трансформирана в процеса на разказването от уста на уста и преписването от език на език в нещо, което носи в себе си богата палитра от образи, сюжети и архетипи. Всичко това е поместено на страниците на великолепния сборник „Еврейски легенди и разкази”.

Макар някои от сюжетите и героите да са добре познати, повечето истории, описани в „Еврейски легенди и разкази”, представят малко или не дотам известни, както и алтернативни версии на преданията. Така сред  митовете за Моисей, Иисус Навин и Ной ще откриете приказките за Акива, Лилит и Йона, който се озовава в търбуха на гигантски кит. Освен това ще опознаете и легендата за злощастния голем, както и мистериозните светове на загадъчната Кабала… Съставител на книгата е преводачът Юлиян Антонов, който е събрал и разказал най-емблематичните и пленяващи предания от еврейската митология, а изданието впечатлява и благодарение на оригиналните илюстрации (над 40 на брой!) на художника Петър Станимиров. Антонов и Станимиров вече имат зад гърба си едно успешно творческо сътрудничество – сборникът „Китайски легенди и разкази за необичайното”, с който беше поставено началото на поредица с фолклорни разкази от различни култури и епохи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here