Странна смесица от източна философия, спонтанен и безкрайно ярък, отличителен стил, образи и архетипи, пречупени през призмата на човешката душевност – всичко това в блестящия и незабравим сборник „Жития на безделници и пропаднали мистици” на Николай Грозни (ИК „Изток-Запад”).

Сборникът „Жития на безделници и пропаднали мистици” е подканващ и предразполагащ подслон за всеки, който иска да надникне в дълбините на духовното и общочовешкото; израз на онзи фундаментален стремеж да опознаваш и да изразяваш – света, себе си, емоцията. Чрез това второ, допълнено с четири нови разказа издание на „Жития на безделници и пропаднали мистици” читателят ще опознае една вселена, която омагьосва с думи и пленява с образи, а накрая ти дава безброй (под)съзнателни съвети и идеи за промяна, преосмисляне или задълбочаване на мирогледа…

За да бъде почувствано и разбрано най-добре заглавие като „Жития на безделници и пропаднали мистици”, трябва да се опознае и внушителната биография на нейния автор. Николай Грозни е роден на 28 март 1973 г. в София. Музикалното си образование получава в училище „Любомир Пипков“ и колежа „Бъркли“ в Бостън, а литературното – в престижния щатски университет „Браун“. Прекарва четири години като монах в Дарамсала – седалището на Далай Лама в Индия, – където изучава будизъм и тибетски език. Завръща се в България, където с рожденото си име Николай Гроздински публикува настоящия сборник, както и двата романа „Някой омагьоса битието“ и „Да подремнеш в скута на голямата еднаквост“. През 2008 г. в САЩ публикува чрез ИК „Ривърхед“ мемоари за живота си в Индия, а през есента на 2011 г. в САЩ излиза и романът му „Вундеркинд“ (ИК „Фрий Прес“ към „Саймън & Шустър“, който е преведен и в Европа). Произведения на Грозни са печатани в „Ню Йорк Таймс“, „Гардиан“ и „Сиатъл Ривю“, а съпругата му – Даниел Трусони – е известна американска писателка, превеждана и в България.

Виртуозен пианист, будистки монах, писател или безделник и пропаднал мистик е Грозни? Български или американски поданик, живял в България, в Индия, в САЩ, а в момента – във Франция? Може би всичко това… и още нещо. Най-добре обаче е да оставим думата на самия него: Съдбата не е като нас, хората, с по две очи, две уши, две ръце, два крака… Ние сме много объркани. Виждаме света раздвоен – това е добро, казваме си ние, а това е лошо. Дори понякога в един ден виждаме някой човек ту като лош, ту като добър. А той си е винаги същият. По този начин слушаме и света около нас – раздвоено. Вършим работата си раздвоено. И като стъпваме по земята, пак го правим раздвоено – с единия крак сме в миналото, с другия в бъдещето… И къде сме? Нито тук, нито там. Ние сме само мисъл. А съдбата е различна. Тя е едноока. И не страда от раздвояване. За нея целият свят е игра на мисълта. Живот, смърт, пристигане, заминаване… Едно безкрайно преливане от пусто в празно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 − 30 =