Как да постигнем хармония в отношенията с партньора?

Често се питаме защо отношенията с близкия човек не вървят и приличат по-скоро на борба, отколкото на хармония. Редовно ни се случва да изпадаме в безумни спорове и да вдигаме скандали на любимия човек за безсмислени неща. Как да избегнем всичко това и да заздравим отношенията си ни разказват американските психолози Катлийн и Гай Хендрикс в „Съзнателната любов” (ИК „Изток-Запад”).

Всички ние искаме отношенията ни с партньора в живота и с околните да бъдат трамплин към едно по-високо ниво на съзнание и да спомагат за творческите ни изяви. Но в нас живее и един друг порив – този към несъзнателната любов. Именно той ни кара да се препъваме под бремето на това, което е програмирало нашето минало. За да избегнем това и да постигнем бленуваните равновесие и хармония в отношенията с любимия човек, ние трябва да осъзнаем, че не е нужно един от партньорите във връзката да бъде водеща фигура. Този толкова архаичен и създаващ излишни главоболия модел е напълно излишен в наши дни. Съвременната култура е ориентирана към свободното време и развлеченията. Старият модел ни предлага напълно неадекватни решения спрямо новите възможности за обич и емоционална интимност, произтичащи от новото ни отношение към свободното време. Новият модел, които авторите на „Съзнателната любов” предлагат, е свързан с уравновесяване на силите между партньорите, тъй като всеки човек изпитва силна вътрешна потребност от съзнателна любов – от интимни отношения, в които няма недоверие, дисхармония и недоизказаност. Основната задача на книгата е да направи интимността отново възможна. Написаното в „Съзнателната любов” цели да помогне за изцелението на браковете, лишени от интимност. Брачните отношения до голяма степен определят и здравето на семейството като цяло. Независимо от прекрасните намерения на партньорите, ако те използват стария модел, отношенията им вероятно ще претърпят провал, тъй като старият модел се базира върху неравенство на силите.

Идеите в „Съзнателната любов” могат да се прилагат не само към взаимоотношенията в (не)семейни двойки, но и към всякакви други взаимоотношения на близост. Те са полезни дори тогава, когато партньорът не е готов да ви сътрудничи. Изключително мощна промяна може да се осъществи и тогава, когато единият от партньорите във връзката успее да намери свободата си. Не попадайте в капана на очакването да промените нещата едва тогава, когато партньорът ви е готов за това. Очакването другите да се променят е сигурен знак за несъзнателна любов. Поемете пълна отговорност за своето индивидуално израстване!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here