Всеки има собствено мнение за най-добрите филми на десетилетието. Има всеобщи любимци и лични фаворити в списъка на всеки. Но кои са филмите, които определиха това десетилетие (2010-2019г.)? Кои филми символизираха променящата се култура през годините? Кои са филмите, представящи теченията в киното? Това бе десетилетие на изключителни промени в света на киното и в света изобщо. Едва ли можем да съберем всичко в десет филма, но поне можем да опитаме.

Генезис (2010г.)

Много малко са филмите с интелигентността и комплексността на „Генезис“. Още по-малък е броя на тези от тях, които успяха да оставят своя отпечатък върху поп културата, като него. Възседнал вълната на успеха след „Черния рицар“ Кристофър Нолън успя да убеди хората да отидат и гледат филм за множество слоеве на реалността (или нереалността?!), логиката на сънищата и скръбта. И му се получи! Много от диалога във филма се превърна в цитати, които хората споделят и цитират и до днес. Всеки филм след това, базиран силно върху научната фантастика, е сравняван с „Генезис“. Дори трейлърът му имаше изключително въздействие, което продължава и до днес. Филмът вкара думата ГЕНЕЗИС (дума, която не използваме в ежедневието си) в речника на целия свят.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“- „Три билборда извън града“… съзнателно или не почти целия диалог от филма представлява цитати, отекващи във времето след премиерата му!

Шаферки (2011г.)

Режисьорът Пол Фиг се е подписал под много телевизионни продукции. Но той винаги ще бъде помнен, като режисьорът на „Шаферки“. Филмът го превърна в най-успешния режисьор на комедия, след Джъд Апатоу. „Шаферки“ прокара път на много комедии, водени от жени, както и стартира кариерите на много актриси. Сред тях е и Мелиса Макарти, която получи номинация за Оскар за изпълнението си. От там тръгна и Ребел Уилсън (Джоджо заека). Много от последвалите комедии с жени бяха промотирани доста цинично. При все това, сред тях можем да намерим „Тотал-щета“, „Перфектният ритъм“, „Шпиони“, „Палави мамчета“ и др. „Шаферки“ спомогна и за представянето на жени в големите блокбастъри.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“- Лудия Макс: Пътят на яростта„, който чрез Фюриоса прокара пътя на жените в екшън филмите.

Отмъстителите (2012г.)

Мащабният експеримент на Марвел проработи. През 2012г. Disney успяха да направят най-големия супергеройски филм за всички времена. Те събраха герои от четири филма в един.

Филмът и идеята за кино вселена вдъхновиха много имитатори, като DC, Бързи и яростни, Междузвездни войни и умрялата преди старта и Dark Universe. Някои бяха успешни, други не, но в общия случай схемата на Марвел проработи и на други места. Никой не успя да се доближи до успеха на Марвел. Франчайза им е толкова популярен, че успява да издържи по няколко филма в рамките на една година. Невъзможно е да бъде подминато влиянието, което „Отмъстителите“ оказа върху филмовата дистрибуция. Индустрията е доминирана от блокбастъри в наши дни. Те са повече от когато и да било, благодарение на Марвел. Успеха им даде възможността на Disney да купят Fox и да стартират Disney+. Там предстои ново разгръщане на кино вселената на Марвел.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“- Черната пантера“ е феномен по свой начин. Това е първият филм на Марвел, номиниран за Оскар за най-добър филм. Най-емблематичния филм за ПРОВАЛ, опитал се да имитира кино вселената на Марвел е „Мумията“ с Том Круз, който уж трябваше да стартира кино вселената DARK UNIVERSE.

Животът на Пи (2012г.)

Този филм не е така добре запомнен, както останалите в този списък. Но той влиза тук, защото е представител на три течения, развили се през десетилетието. Режисирания от Анг Лий филм е първия англоезичен такъв (различен от повторния дебют в 3D на „Титаник“), който спечели повече пари в Китай от колкото в САЩ. Това далеч не бе последния такъв филм. Китай постоянно увеличава влиянието си, като ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важен пазар, за американските студия. Това доведе до по-големи, по-екстравагантни и богати на визуални ефекти блокбастъри, които да прескочат езиковата бариера. „Животът на Пи“ бе началото на края на 3D доминацията в боксофиса- така характерна за първите години на десетилетието. Употребата и значението на 3D-то само намаляваше след това. Филмът бе изключително притеснителен за професионалистите от областта на визуалните ефекти. Студиото създало ефектите в „Животът на Пи“ банкрутира малко преди да спечели Оскар за работата си по филма. Имаше и стачка със стотици протестиращи. Последва документален филм „Животът след Пи“, който се завъртя многократно в индустрията. Студията за визуални ефекти са притискани да подписват все по-зле платени договори и да се надцакват за работа със студията. Това често резонира в нереални срокове, прегряване и пришпорена работа. „Животът на Пи“ не е единствения филм, сполетян от този проблем, но може би е най-видимият.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– Поредицата „Бързи и яростни“, която се превърна в дойна крава в Китай, както и „Хобит“. Последния е образец за филм, притискан и прибързван във всеки смисъл на думата.

Междузвездни войни: Силата се пробужда (2015г.)

Носталгията заведе много хора на кино през изминалото десетилетие. Продължения и рестарти на поредици от преиди 10, 20, 30 и 40 години бяха навсякъде. Като започнеш от „Лудия Макс“ минеш през „Тренспотинг“ и стигнеш до „Роки“. Те бяха приети с различна степен на одобрение. Нито един от тези филми не остави такова влияние върху десетилетието, както „Силата се пробужда“. Филмът стъпи на предполагаемо обещание, че е съществувал от десетилетия. Той стартира трета трилогия, която сега е продължение на оригиналната трилогия. Джей Джей Ейбрамс режисира филм, който да даде на феновете това, което искат. Тук има много летене на Хилядолетния сокол, лупинги с X-Wing, битки със светлинни мечове и самотни пустини. Историята е фина версия на оригиналния „Междузвездни войни“. Това, заедно с десетилетията слава на марката превърнаха филма в най-гледания филм в САЩ за всички времена. Филмът бе хитър, предложи нови герои за новото поколение. Хан, Люк и Лея имаше на кого да предадат щафетата. Това бе перфектният филм за постигане на целта си.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– „Играч първи, приготви се“, чиято единствена цел бе да припомни носталия по много филми, игри и поп културни феномени.

Ловци на духове (2016г.)

Женския рестарт за „Ловци на духове“ е може би най-малко бляскавия филм, който предизвика един от най-яростните изблици на десетилетието. Филмът всъщност не е лош. Някои го обичат, други не. При все това той има приятни герои, които си прекарват добре заедно. За целите, които си е поставил, се справя чудесно. За всяко момиче, вдъхновено от филма, имаше поне дузина мъже, готови да избършат пода с него. И за да бъдем точни, не само него, но и всеки филм, който прилича на него. Това бе първия филм, мобилизирал ядосаните фенове да излеят гнева си. Жени- ловци на духове очевидно бе далеч по-неприето от тъмнокож Щормовак в „Силата се пробужда“. Всички напомняха това на актьорския състав и екипа постоянно, по най-злостния възможен начин. Толкова широко разпространено бе твърдението, че дори бъдещия гъз… извинете президент… на САЩ се присъедини. Това бе най-широко кординираната атака срещу филм от години. Към днешна дата вече всеки фен-гадняр ще атакува филм, че е политкоректен, че отново дават превес на силните жени или на тъмнокожите… Тъжно е, че „Ловци на духове“ бе напълно засенчен от идеята, че това не може да са жени.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– „Социалната мрежа“ определи обществените нагласи за създателя на Фейсбук. Филмът не успя да предвиди отровата, която ще започне да се лее… в социалната мрежа.

Лунна светлина (2016г.)

ЛГБТИ културата претърпя истински ренесанс през изминалото десетилетие. Това, което се криеше преди, най-сетне получи възможност да изпъкне и да бъде показано на зрителите. Това започна поради все по-приемащия свят и признаването на еднополовите бракове в много държави по света, включително в САЩ. Тази приемственост бе отразена и в поп културата. RuPaul’s Drag Race се превърна в истински феномен. Queer Eye получи своя американски рибут, а ЛГБТИ герои се появиха практически вев всички сфери на развлекателната индустрия. Дори Джеймс Бонд бе интимно поканен да има еднополови отношение в „Скайфол“… „Лунна светлина“ не бе най-касовия боксофис/ЛГБТИ филм. Въпреки това е крайъгълен камък на ЛГБТИ културата по много причини. Това е първия такъв филм, получил масов отзвук. Това е първият ЛГБТИ филм спечелил Оскар за най-добър филм за момче, което освен че е гей е и тъмнокожо. Това е експеримент, който рядко присъства в развлекателната индустрия. Това е и един прекрасен филм, натъпкан с най-добрите изпълнения за годината, както и с уверени кино творци. Най-незабравимото разбира се е объркания плик на Оскарите, след което се оказа, че всъщност „Лунна светлина“ е най-добрият филм…

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– „A Fantastic Woman“ показа актриса, сменила си пола, която проби сред широката аудитория. „Момичето от Дания“ предизвика скандали с избора на транс хора на екран.

Бягай! (2017г.)

Изминалото десетилетие наистина ни показа едни политически разкъсквани Съединени Американски Щати. Феноменът се разви, заради социалните мрежи и президента- расист. Но избухналото разделение сякаш винаги си е било там. „Бягай!“ е филмът, който сякаш най-добре представи това разделение. Основната му идея- културата на белите краде от тази на тъмнокожите- е буквално пресъздадена в дебютния филм на Джордан Пийл. Нискобюджетната продукция си превърна в световен феномен и прибра Оскар за най-добър сценарий. Това може би е най-силното доказателство за изключителните му качества. Пийл даде правилния филм в правилния момент. Чрез него той поде ренесанса на черния хорър и повече уважение към жанра.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– BlackKklansman, който направи нецензурирана връзка между Ku Klux кланът от миналото и днес.

Roma (2018г.)

Netflix стартира от плах опит в стрийминга (в началото на десетилетието) и се превърна в легитимно студио. Нито един филм не представлява този път по добре от „Roma“. Компанията продуцира и купи много филми през годините, докато стигне до крайъгълния камък „Roma“ през 2018г. Това представлява Netflix и правенето на изкуство. Това бе черно-бял, не англоезичен филм от изключително признат режисьор. Това е страничен ход към нискобюджетното, негенериращо тълпи зрители, но престижно кино. Филмът спечели Оскар за режисура и операторско майсторство, както и за най-добър чуждоезичен филм. Така индустрията прие Netflix за легитимно студио. То вече може да се похвали с продукции на режисьорите Ноа Мумбах, братята Коен, Стивън Содърбърг, Пол Грийнграс и Мартин Скорсезе. Да имаш абонамент за Netflix, е като да си абониран за елекричество (поне в САЩ). Драстичната промяна на начина, по който гледаме кино направи много промени за бъдещето на индустрията. Особено след като Netflix получиха правото да разпространяват продукциите си и в кината. Стриймингът вече е тук, за да остане. Няма връщане назад.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– „Ирландецът“ може да постигне дори по-големи висоти за Netflix и подобните му на церемонията за наградите Оскар 2020г.

Цар Лъв (2019г.)

Disney най-сетне стартираха собствена стрийминг услуга. Прекараха половин десетилетие в превръщането на класическите си анимации в игрални филми. „Цар лъв“ бе буквално кадър по кадър копие на оригиналната анимация от 1994г. Спекулациите бяха дали фотореалистичната анимация дали всъщност е игрален филм?  Решението на реж. Джон Фавро да направи героите фотореалистично лиши филма от много драма и комедия, но даде глас на широк спектър от анимацията, където реализмът е ценен повече от артистизма. Това удря яростно и върху опита за създаване на компютърно генерирани човешки образи. Таркин от „Rogue One: История от Междузвездни войни“ е най-сериозния опит в тази посока. „Цар лъв“ по-скоро служи за лещи, през които да погледнем върху самите Disney. Студиото прекара десетилетието в купуване на интелектуална собственост. Последния ход бе придобиването на 21st Century Fox. Няма какво да спре машината за пари, наречена Walt Disney Company.

Конкуриращ го филм със сходно „наследство“– „Замръзналото кралство“ е единствения НЕ римейк и НЕ продължение на Disney, който е влязъл в 20-те най-касови филма за всички времена. И той е все пак до известна степен адаптация…

Сещате ли се за друг влиятелен филм, който сме гледали през изминалите 10 години.  Споделете с нас в коментарите по-долу.

Източник: Slashfilm

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 − = 62