Ще започна от там- не харесвам независимо кино. Не съм силен в него. Никога не ме е привличало и съм търсил и откривал грешки и недостатъци ВИНАГИ в тези филми. Моята сила и страст винаги са били мейнстрийм филмите. Масовото кино. Това, което произвежда Холивуд. Причините са много, дали заради машината за мечти, дали заради начина на правене на пари от изкуство, но винаги съм гледал в тази посока и това ме е впечатлявало.

CINELIBRI 2017 бе поредния опит да се насиля да изгледам тежък филм, НЕ по моята „специалност“ и да се опитам да не го УБИЯ след това. Преди да се впусна в размишления, какво всъщност разказва този нов прочит на „Ана Каренина“?

В любовта няма само една истина. Всеки следва своя собствен път. Страстта или дългът имат предимство? Кое да изберем? И кой може да бъде съдия? Това са вечните въпроси, пред които животът ни изправя. Анна Каренина е направила своя избор. Сергей, нейният син, е пораснал и трябва да разбере защо майка му е избрала тази трагична съдба. Граф Вронски е преследван от спомена за жената, за чиято смърт все още се самообвинява. През 1904 г. по време на руско-японската война Сергей Каренин и Алексей Вронски се срещат в отдалечено село в  Манджурия. Съдбата им дава шанс да се върнат към някогашни събития и да потърсят отговорите на въпросите, които отдавна ги измъчват.

„Ана Каренина: Съдбата на Вронски“ бе прожекцията, следващата церемонията по връчването на първата статуетка CINELIBRI 2017, която се състоя миналата събота (14.10.2017г.) в зала 1 на НДК. Филмът е руска продукция, с премиера през 2017г. и продължителност малко над 2 часа.

Историята на „мръсницата“ Ана Каренина на Толстой е пресъздавана многократно в световната история. Това е една леко по-различна гледна точка, защото тя е показана през очите на Вронски.

Не познавам актьорите, не познавам режисьора, не знаех, че има или е възможна друга гледна точка. Както подобава на всяка прожекция, която не е на Холивудска продукция, занижавам очакванията до земята и се потапям. Филмът НЕ разочарова така свалените ми очаквания. Ще подчертая ЗА РУСКИ ФИЛМ. Никога не съм харесвал, гледал с желание, обичал руски филми. Този остави приятно усещане в стомаха ми, на нещо, направено от кино творци. В началните сцени актрисата, изпълняваща ролята на Ана бе на път да ме изпусне с миловидното си излъчване. НИКОГА не съм си представял, че тази героиня може да за изглежда по този начин. Младият Вронски е приятно лице, с достолепно поведение, който постепенно съумява да ни покаже рухването си през годините. Истинско попадение е Каренин, който е сърцето и емоционалния заряд на ВСИЧКО, което се случва на екрана. А една сцена с една хваната и целуната ръка от него… ще прикове очите ви в екрана. 

Филмът представя една пищна и зрелищна екранизация, която за неамерикански филм, ще изненада изтънчените ценители. Сцената с валса е момент, който дълго ще помните. Масовката от хора, нрави, поведение, порядки, танц и хореография, тежките полюлей, балните рокли и обноските на буржоазията ще ви накарат да им повярвате и да си спомните, че НАИСТИНА това някога е било факт. Каретите по пустите улици, сцената с конното състезание, тежко обзаведените домове допълнително ще засилят усещането за класа, стил и лукс.

Истинско удоволствие за очите са сцените на демонстрация на положение и място в обществото. Сцената в Операта и аморалната жена, заклеймена от порядъчните дами е апотеоз на това, колко ВАЖНО е общественото мнение, по онова време.

Сцените с войната в настоящето са наситени и въздействащи. Разрушения, сивота, раните от войната и хаосът на бомбите. Тези сцени служат до голяма степен и за глътка въздух след напрегнатите сблъсъци в миналото. 

„Ана Каренина: Съдбата на Вронски“ е красив филм с много и силни попадения. Филм, който заслужава вашето внимание и който СЪС СИГУРНОСТ няма да имате възможност да видите в обичайната програма, на големите мултиплекси или там, където прожектират мейнстрийм продукции.

Филмът продължава своите излъчвания по време на Cinelibri 2017 и до края на фестивала, може да бъде гледан, както следва:

16.10 от 19:00 часа в Евро Синема

18.10 от 19:30 часа в Cinema City, Paradise Center

19:10 от 21:00 часа в Cinema City в Mall of Sofia

19.10 от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център

21.10 от 18:00 часа в РКИЦ

21.10 от 19:30 часа в Cine Grand, Park Center

22.10 oт 17:45 часа в  кино Люмиер Lidl

22.10 от 19:30 часа в Cinema City, Paradise Center

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

97 − 93 =