Мразя да пиша материали, които знам, че ще предизвикат полемика сред феновете на сериала. Знам че ще последва неистова вълна от недоволство и хейт срещу автора. Точно възможността на CINEBOOM да дава и различна гледна точка, ме кара да искам да напиша този материал и усещането, което сезона устави у мен. „Dark“ си спечели славата на един от най-иновативните и умни сериали, правени в съвременната ни история. Това, че е немски, а не Холивудски, го издигна в култ. В моето съзнание, неговата сила и сложност, граничеше с „Матрицата“ и усещането след първия филм от трилогията. След третия сезон, „Dark“ вече ми граничи със „Западен свят“ сезон 2…

Имаме няколко свята, няколко паралелно съществуващи вселени. Имаме множество аномалии и парадокси. Имаме правила и нямаме правила. Имаме история, имаме и една огромна каша.

Вчера, при подготовката на материала се разрази истинска полемика в редакцията ни. Докато едни са останали очаровани от сериала и са се насладили на случващото се без да търсят отговори и да задават въпроси по съдържанието, други го завършиха БЕСНИ и разочаровани. И в полемиката се родиха много въпроси и много отговори.

„Dark“ сезон 3 е въпрос на гледна точка и нагласа. Ако просто си фен и ще браниш  „своето“ (разбирай сериала), каквото и да прочетеш, каквото и да чуеш за теб това е най-якия сериал евър. Ако подходиш непредубедено и се опиташ да осъзнаеш и просто да се насладиш на сезона, като нещо индивидуално без значение от мнението ти за предходните два сезона, нещата отиват по дяволите.

„Dark“ сезон 3 НЕ отговаря на въпроси. Той поставя такива. Дава правила. И ги нарушава. Ще загатна само частица от това, в което сериала дори сам се заплете. Ето въпроси по фактически случки от сезона:

Какво се случва във всеки цикъл от 33г.? Какво?! Търсим ясен и конкретен отговор. Кое е началото на цикъла и кое е края и какво се случва по средата? Значи Йонас НЕ МОЖЕ да се самоубие, но може да бъде убит? Съдбата винаги ще праща някой/нещо да осуети самоубийството му, но няма да прати някой/нещо да осуети убийството му, защото? Коя е Шарлот? Кои са родителите и кога са? Или Шарлот е във всеки един от трите свята с различни родители и минало? Какъв беше смисъла от епизодите от 1 до 6? Да ни покажат случващото се в различните светове? Да ни покажат връзките?! И какво те ни дадоха за основната сюжетна нишка на сезона? Дали епизоди 1-6 не ни пълниха главите с информация и герои, които основната сюжетна нишка след това НЕ използва? А епизоди 7 и 8 не изчистиха ли всичко, за да останем с една проста сюжетна линия, която можеше да бъде естествено продължение на сезон 2?

„Dark“ сезон 3 задълба точно там, където задълба „Западен свят“ сезон 2. В измъчването на зрителя. И поради същата причина, поради която „Западен свят“ отблъсна ОГРОМНА част от своите зрители, реакциите към „Dark“ сезон 3 на нефеновете, бяха идентични.

Майката е сестра на вуйната, която е родила чичото на брата на зълвата. Майката е родена през 2053, но е родила дъщеря си през 1986, след което е починала през 1921 докато е била нейна сестра. Моля?! Това е втория сериал, който трябва да бъде гледан с наръчник и след всеки епизод, да отварям интернет пространството, за да разбера кой кой е и защо е. За това ли гледам сериал? За да ме мъчи и да ме боли глава от него? „Ама аз нищо не съм разбрал, аз всичко съм забравил и затова не ми се е получило!“ Нали това е отговора, че аз не съм го разбрал и съм забравил! А колко от феновете навързаха ВСИЧКО, гледайки всеки епизод и НЕПОМАГАЙКИ си със странични „патерички“. Дори спорейки тук в редакцията се оказа, че най-големия фен на сериала след всеки епизод си е подсказвал с родословни дърва и обяснения от интернет. Моля? Та нали от това бягахме, по времето на „Западен свят“ сезон 2 и за това така го намразихме всички.

В даден момент имахме 23 Марти в един епизод. Може би трябваше да извадя лист и химикал и да си записвам коя от къде е и от кога е?! За това ли са създадени сериалите за да постигат ефекта: „Боже колко съм глупав, как не го бях запомнил/ видял това?“ Ами не, не съм глупав. Просто, ако създателите на този сериал си мислят, че някой е способен да го изгледа от начало докрай без тефтер, химикал и интернет, се лъже жестоко.

Филмите и сериалите са създадени, за да разтоварват, те са развлекателна индустрия. Подчертавам- РАЗВЛЕКАТЕЛНА. Не, натоварваща и измъчваща. След изключително приятния първи сезон на „Западен свят“ поредицата заби в толкова сложен и мъчителен сезон 2, който бе невъзможно да гледаш без да си записваш кое кога е и защо е и кой кой е. „Dark“ сезон 3 повтори същата грешка. След приятните сезон 1 и 2 в сезон 3 той реши, че може да се превърне в най-голямата каша на света и да кара зрителя да се мъчи, да отгатва, да търси и навързва неща, които в даден момент спират да са му интересни и да му пука за тях.

Всичко е свързано. Така казва сериала. Ама мен какво ме интересува това? Да се върна ли към най-големия му проблем? Да изям ли всички там? Кое е началото? Нека уточним! Или и началото е въпрос на гледна точка? Нали имаме епизод 4 със заглавие „Началото“ и там разбираме, че началото на всичко (кое е това „всичко“ не е ясно, но предполагам, че е несъществуващия цикъл от 33 години, в който не се случва нищо и няма начало и край, но все пак е цикъл от 33 години) е синът на Йонас и Марта. Онези тримата- дете, мъж и дядо, които се разхождаха през целия сезон и ако в края на сезона потърсиш причината да се разхождат ОСВЕН, че те са НАЧАЛОТО… друга причина май няма. Или има?

А след това какво се оказа? Дали началото е начало или началото всъщност е денят в който умира сина на часовникаря, заедно с детето и жена му? Нали това е причината той да създаде машината и да раздели световете. Нали това преборихме в края на сезона. Спряхме началото. А кое е началото? Синът на Марта и Йонас или случката на моста със семейството на часовникаря?! И тогава епизод 4, „началото“ ли трябва да се казва?!

„Dark“ сезон 3 се опитва да бъде по-амбициозен от колкото един сериал изобщо е възможно да бъде. Сезонът третира зрителя, като копираща машина, която може да съхрани в съзнанието си цялата каша изливаща се на екрана. Което НЕ Е така.

Неуспорим факт е, че с епизоди 7 и 8 сезонът успява да отмие цялата каша и глупост от преди това, за да избистри една ясна сюжетна линия, цел и финал. Следва я. И двата епизода са праволинейни, структурирани и обяснителни. И има финал. Факт. Сезонът има добър, смислен и приятен, много приятен финал. И за сезона и за цялата поредица.

„Dark“ ще остане в историята като най-успешния и иновативен сериал на нашето време. „Dark“ ще остане в историята и като най-гледания и обичан европейски сериал за всички времена (поне до сега). Също така сериала ще остане със стигмата на прекалената амбиция и оплитане в собствените си каши по начин, който дори „Западен свят“ не е успявал да надроби.

„Dark“ сезон 3 е вече достъпен за всички потребители на Netflix!

6 коментари

  1. Честно, не разбирам целта на статията. Не ти харесва факта, че немски сериал не спазва канона на холивудските? Ами ОК, но на мен точно това ми харесва. Не виждам лошо и в това да има И сершал, който да гледам с лист и молив… Немалко хора четат дълги книжни поредици така.
    И защо го сравняваш със Западен Свят?

    • Привет- цел на статията: Споделяне на мнение за сезона. Къде в статията пише, че НЕ МИ харесва факта, че е НЕМСКИ сериала?Къде пише, че не ми харесва факта, че не спазва каноните на Холивудските филми? Чест и почитания за твоето мнение и това, че харесваш да ги гледаш с лист и химикал. Нямам какво да кажа там- това е твое право. Сравнявам го със „Западен свят“ защото усещането е същото. Провала в моите очи е идентичен на двата сезона. Грешката е една и съща.

  2. Ще започна с това, че съм щастлив, че има хора, които споделят неудовлетвореността ми от 3ти сезон. Въпреки това не мисля, че критиката е на правилното място. Лично аз го изгледах без никакви подсказки (понеже исках да се предпазя от спойлери) и успях да схвана всичко, което създателите се опитваха да кажат. Именно оплетеността на сериала е това, което привлече много хора. Моят проблем се състои много повече в съдържанието на историята и противоречията на авторите с тях самите. Те толкова много искаха да ни пробутат равнопостаеността на втория свят, че жертваха правоспособността на целия сериал. Цялата цел на тези първи 6 епизода беше да изградят Марта като огледален образ на Йонас, което беше идейно и можеше да се получи, но бързо се изтърка. И въпреки това те продължиха да ни го натякват. Смъртта на Йонас е именно пример за прекомерното ненужо изравняване на двата свята. Защо трябваше да умира?Отговор – защото Марта е равнопоставен герой и трябва да го види как умира, така както той видя смъртта на своята марта. А защо на нея би й се отразило по същия начин? Та нали тя го познава от два дена. Отговор – защото Марта е равнопоставен герой на Йонас. Прекалено много време беше отделено в техния опит да ни пробутат този втори свят. Време, което можеше да бъде фокусирано върху върху изграждането на героите и тяхната мотивациия. Не ни беше дадена никаква причина Марта да се влюби в този никой, който тя познава едва от 2 дена. В същото време обаче тази нейна любов към него и нероденото им дете беше представена като главната й мотивация. Ева не иска да прекрати цикъла, защото това би значело, че сина й няма да се роди. Но защо това да е от значение, ние като зрител не може да разберем. Защо нейната страна да е на Светлината? Авторите така и не отговарят на тези въпроси, а само се увличат в противоречия и тъпи опити да избягат от задънени улици, в които сами са се набутали. Въпроси като: Как Адам е жив, ако Йонас е умрял? Защо Ева е толкова привързана към сина си, който по всяка вероятност сам се е възпитал и на който тя самата не е дала име? и отговорите им „времева линия с две възможности“ и „майчина любов“ са едни добри примери за лейзи райтинг.
    В края на крайщата този 3ти сезон остава разочароващ за много от зрителите и това наистина е жалко на фона на първите два.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here