Дисни изкараха една чудесна 2019-та година. Но беше ли тя чудесна за нас?

Студиото притежава 8 от 10-те най-касови филма за годината и над 80% от боксофиса. Тази безпрецедентна доминация е необичайна и стряскаща, но тя показва посоката и бъдещето на киното. Филми ще се правят от силните конгломерати.

Годината бе доминирана от „Отмъстителите: Краят„. Извън този филм, студиото ни даде „Цар Лъв“, „Капитан Марвел“, „Аладин“, „Спайдър-мен: Далеч от дома“, „Замръзналото кралство 2“, „Играта на играчките 4“ и много други филми, които накараха хората да отидат на кино.

Доминацията на Дисни е историческа!

Как стигнахме до тук?

Дисни купиха Марвел, Пиксар и Лукасфилм през изминалото десетилетие. След това студиото се посвети и създаде през тях най-големите филми за изминалите 10 години. Те изоставиха големите рискове, превръщащи се в гигантски катастрофи, като „Джон Картър между два свята“ и „Утреландия“.

Не сме застраховани с фатка, че имаме големи блокбастъри, които хората харесват. – сподели Кевин Майер, ръководител на отдел продукти за директна продажба.

Какво предстои?

След като купиха Fox, Дисни вече притежават почти всички 10 най-касови филма за всички времена. Това е изумително. 2020г. може и да не е така натъпкана с проекти, както изминалите няколко, но все пак предстоят „Черната вдовица„, „The Eternals“, „Мулан„, „За душата„, „Напред“ и „Круиз в джунглата„.

Всичко това е без да броим предстоящото по Disney+!

Какво се случва с останалите студия?

Състезанието между поредиците не се е забавило изобщо!

Universal започнаха да произвеждат spin-off филми по „Бързи и яростни“. Paramount правят още „Мисия невъзможна“ и „Трансформърс“. Sony залагат силно на нов „Ловци на духове“, за който се очаква да се превърне в поредица.

Warner Bros. най-сетне се заеха с различни DC заглавия, и започнаха производството им. Предстои и рибут за Батман, който ще видим до няколко години.

С всички тези пари хвърлени по големите заглавия е трудно да си представим продължаващ успех за независимите продукции. A24 и Annapurna създадоха имена, пускайки точно такива интересни и оригинални филми.

Дано да продължат да се произвеждат и филми, като „Малки жени“ и „Вади ножовете„, който са едновременно състезатели за награди, но и прилични боксофис отличници.

С тази доминация на Дисни, трудно можем да си представим конкуренция от подобен мащаб. Това ще означава по-малко и по-малко филми за останалите студия през всяка следваща година.

Това ще окаже влияние и върху работните места и възможностите.

Надяваме се, че места, като Lionsgate и други малки студия ще решат да се фокусират върху оригинални продукции. По-вероятното е обаче тези филми да бъдат изядени от стрийминга, който има нужда от съдържание, а добрите кино творци май се насочват натам.

Каквото и да предстои, ние ще станем свидетели на това.

Източник: NoFilmSchool

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 8