Близо десетилетие след старта на CINEBOOM, стигаме до нов момент. Това е първата рецензия на ТЕЛЕВИЗИОНЕН ФИЛМ (планиран, заснет и дистрибутиран, като такъв), която е публикувана на сайта.

Вчера (24.04.2020г.) бе официалната премиера на новия екшън „Extraction“ по Netflix. Филмът обединява Крис Хемсуорт, дубльора на Крис Еванс (за каскадите на Капитан Америка), втория режисьор на „Отмъстителите:Краят“ Сам Харгрейв ще направи своя режисьорски дебют, а Андъни и Джо Русо (режисирали „Отмъстителите: Краят’) са продуценти. Сценария е дело на Джо Русо. Голямото събиране на стария екип е факт. Във втора значима роля гледаме Дейвид Харбър от „Stranger Things“, предстоящия „Черната вдовица“  и „Hellboy“ 2019.

В свят, лишен от кино, в година лишена от силни продукции, във времена, когато развлекателната индустрия е спряла, Netflix дават нещо, за което ВСИЧКИ мечтаем. 100% качествен екшън. Филмът би се продавал на кино в пъти по-добре от много блокбастъри, получили тази привилегия и несправили се с нея. Крис Хемсуорт дава най-добрата роля в кариерата си, за изминалото десетилетие. Нито Ловецът, нито мъжът от новите „Мъже в черно“, нито онзи от „Ловци на духове“ и да, дори Тор не му приляга така, както ролята на наемника тук!

Ще ви изненадам. Във филма има драма. Тя НЕ Е малко и далеч не е във фокуса на събитията, но в тези драматични моменти, Крис някак пленява зрителя и го кара да стане съпричастен към случващото се. Той е достатъчно чаровен и обаятелен за да привлече хората към екран, но слава богу НЕ Е тялото Тор и не се разкарва гол, за да поточим лиги по-него. Крис прави това, в което е най-добър и с което зрителя го свързва. Да бъде корав, да дава качествен и въздействащ екшън и да пленява. Финалът на филма, всъщност ще ви накара да си дадете сметка, КОЛКО добре се е справил той. На финала, всъщност ще осъзнаете, че ви пука. За него. За мястото на развитие на действието, за случилото се. За всичко. Пука ви. И заслугата е негова.

Братята Русо, които са имали финалното ДА тук, са създали истинско зрелище. Далеч от цветните фанфари на Дисни и увеселителното влакче, за което са смятани онези филми. Те създават суров, груб и  мъжкарски филм, който печели преди всичко от неговото местоположение. Индия. Това го прави различен. Това го прави сравним. Въпреки клишетата, пред които е изправен, въпреки сходните тематики вече третирани в Холивуд. Този е различен.

Да ще говорим и за екшъна. Това е най-силната, най-красивата, зрелищна и ненадмината част на „Extraction“. Ето и изненадата- най-дългата сцена с преследване във филма, между сградите на претъпкания град, е заснета в един кадър. Няма монтаж. Точно, както при „1917“, тук екшън епизодите са снимани с непрекъснато движеща се камера. И точно то, както и близките кадри създават усещането за ненадминатост, различност и уникалност. Толкова изстрели и убийства от упор не бях виждал от времето на „Джон Уик“. Хореографията на екшън епизодите е педантична и носи със себе си бруталността на все удар, всяко строшено стъкло и човешко тяло, отнесено от автомобил.

Моментите с децата са може би „емоционалния“ екшън, който липсва на жестоката бруталност. Сцената, в която Крис и компания са нападнати от хлапетата в онзи апартамент и последвалата схватка, завършила с шамар, правят филма просто… истински. Малкото хлапе, което на 2-3 пъти се появява с пушка в ръка срещу героя ни е истински трън, който ще предизвика зрителя: „Това няма ли кой да го гръмне вече?!“

Има какво да се желае от взривовете, гърмежите и огъня. Очите ни до такава степен са свикнали с фанфарите на Disney, че бруталната реалистичност на тези тук, ще ни се сторят рехави.

Завършващата сцена на моста ми напомни на друга подобна, на която се бях радвал така- финалната сцена от „Възходът на планетата на маймуните“. Тук сме в напълно различна обстановка, с напълно различни герои и напълно реалистична атмосфера, приземявайки и носейки ситуацията в съвсем друга посока. Всеки куршум, всеки изстрел боли. Начина, по който мацката с мерника търси снайпериста ще остане в съзнанието ви дълго след финала на филма.

Да има обрати. На няколко пъти кашата ще стане пълна. Кой е добър, кой е лош, кой е приятел, кой не е. Всичко ще се върти и усуква около оста си.

Финалната сцена ще остави глътка надежда у вас и ще последва равносметката. „Extraction“ е най-доброто нещо, което сме гледали от както започна ужаса, в който всички живеем. Филмът си струва всяка минута от своите близо 2 часа, а братята Русо, Крис Хемсуорт и екипа са създали чисто забавление, от което хората заключени по домовете си ИМАТ нужда.

„Extraction“ е достъпен за всички потребители на Netflix от 24.04.2020г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 4