„Lady Bird“ е може би най-малкия филм от ВСИЧКИ, които ще се надпреварват в основните категории на Оскар 2018г. Но в него имаме актьори, които заслужават вашето внимание. Сайори Ронан през далечната 2008г. актрисата получи своята номинация за Оскар за изпълнението си в „Изкупление“ ЕДВА 14 годишна и вече прибра Златен Глобус за главна женска роля във филм комедия. Тимъти Шалме има номинация за Оскар 2018г. за превъплащeнието в „Call me by your name“. Лукаш Хеджис, който прикова очите на света в себе си, с изпълнението на хлапето в „Манчестър край морето“. Лори Меткалф и превъплащeнието в ролята на майката на Лейди Бърд вече получи номинация за Златен Глобус 2018г. и Оскар 2018г. 

Историята в „Lady Bird“ проследява съдбата на младо момиче, наричащо себе си Lady Bird и неговите преживявания в годината около нейния абитуриентски бал и съпътстващите го събития. Отношенията с майка и и нейните приятелки, първата любов, втората любов… всичко това е част от онези сладки 90 мин. , в които се разгръща филма. Негов режисьор и сценарист е жена. Това е Грета Гъруик. Тя е едва петата в историята на Оскарите жена, номинирана за статуетката за режисьор. А ако спечели, ще се превърне във втората спечелила статуетката, след голямата победа на Катрин Бигълоу за „Войната е опиат“ през 2010г., когато тя срази бившия си съпруг Джеймс Камерън за режисурата му на „Аватар“. 

„Lady Bird“ е изключително красив филм. Той не е женски. Въпреки, че го водят жени за носа във всяко едно отношение. Ако се дръпнем настрани и опитаме да погледнем този малък, но чудесен филм БЕЗПРИСТРАСТНО, ще си дадем сметка, че всъщност това е един ужасно реалистичен поглед върху живота на едно хлапе, на годините на главната героиня. Върху каквото и да се концентрирам от историята, ще ви разваля удоволствието. Проблемите с приятели, желанието да сме готини и от онези, харесваните групички, нежеланието да бъдем от задръстеняците, голямата нощ на бала и великия запои. Ами на на следващия ден? Когато всичко свърши? Когато се събудиш и осъзнаеш, че най-хубавата част от живота ти е свършила и от тук насетне идва трудното? Когато приятелите започват да оредяват, да създават семейства, да стават заети? Тогава онези срещи, онези виждания, разговори, спонтанни посещения стават невъзможни и тогава се обръщаме към онова, което винаги е било до нас и винаги ще бъде. Нашето семейство. Майката. Майката е непреходната константа в живота на всеки от нас. Майката е онази, която ни харесва, обича, страда, но все пак е до нас, при всичко…. което ни поднася живота. Приятели и приятелки идват и си отиват. Хора влизат и напускат живота ни. В един момент сме в най-яката компания с най-яките другари и другарки, а в другия момент сме сами и до нас няма никой. И тогава се обръщаме назад и си спомняме за онзи някой, който сме „мразили“, с когото сме се карали, с когото сме били винаги на нож и който винаги ни е обичал. Майката.

„Lady Bird“ до такава степен ще разровичка съзнанието ви със своята простота и естественост и до такава степен ще провокира размисли и страсти у вас, че ще си дадете сметка за простата истина. Майката е единствения СИГУРЕН човек в нашия живот. Без значение ВСИЧКО около нея, ВСИЧКО около нас, майката е тази, която ни обича в добро и лошо, в здраве и болест, в кавга и разбирателство. Малкото момиче дори сменя рожденото си име, тя е непокорна, бунтарка, има мнение по всички въпроси, лута се в своя път, попада на страхотно първо гадже, сблъсква се с неочакван обрат с него и проявява ИЗНЕНАДВАЩА човечност в този момент.

„Lady Bird“ е може би най-светлия, най-позитивен и зареждащ филм от ВСИЧКИ, надпреварващи се за Оскар тази година. Той е лек, ефирен, забавен, свеж и със сигурност ВСЕКИ зрител, който отиде да го гледа ще открие частичка от себе си, в случващото се на главната героиня или около нея. Този филм преспокойно може да се превърне в тотален, треторазряден крах, но изключителния актьорски състав, брилянтната режисура и точния сценарий, правят от него истинско бижу, такова…. каквото всеки от нас би искал да закачи на сърцето си. 

„Lady Bird“ няма премиерна дата за България и по всичко личи, че НЯМА да получи такава. Но и аз и вие знаем, че за тези филми, когато киното е безсилно да ни ги донесе в родната страна, имаме други начини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 8 =