ОТ ТОНИ МИХАЙЛОВ

Животът е време. Но какво? Колко бързо? Животът е красиво небе, чиито звезди умират една по една. Но какви? Колко бързо? Писна ми! Слагам край. Не мога да си позволя времето да ме притежава, да ми отнема щастието и невероятните моменти. Аз съм човек, за Бога, а ти? Всекидневното тракане на часовниковата стрелка те изкарва извън нерви. Не само, защото разкъсва като лешояд прогнилата ти душа, а поради неизбежния факт, че отброява оставащото ти време. Ти знаеш, че края наближава – кожата ти се състарява, сърцето води отчаяни битки, за да ти подари още няколко дни, духа ти вече те напуска. Оставаш сам, бездиханен, с вдлъбнати очи и поглед, вперен в стария дървен часовник. Боли. Победен си. Времето не ти даде шанс, а като проклет страхливец те нападна в гръб. Каква ирония само, а? Безсилен си. Дали някога ще успееш да го спреш или да забравиш, че съществува? Часовник спира. Всичко замръзва на мястото си. Момичето до теб спи неподвижно със застинала усмивка. Детето ти се радва на малкото кученце, което му купи. Тръгваш бос по улиците и се наслаждаваш на момента, в който времето е спряло. Кой е господарят сега? Виждаш щастливи хора, неподозиращи, че след секунди света им може да рухне. Мечтаеш да запечаташ този миг на нечувана радост, нали? Алармата на часовника се включва. Време е да ставаш за работа и да се грижиш за семейството си. Отново си зависим, а съня ти е просто една снимка, възпламенена от огъня на истината. Предаваш ли се?

Изключително трудна битка за по-дълъг живот води и героят Джо в новия филм на режисьора Райън Джонсън. “LOOPER:УБИЕЦ ВЪВ ВРЕМЕТО” предоставя една доста мрачна картина на близкото бъдеще. Действието се развива през 2044-та година. Светът е променен. Вече има свръхмодерни мотори, престъпността е придобила чудовищни размери. Почвата е подходяща и за така наречените looper –и. Джо (Джоузеф Гордън-Левит) е един от тях. Това е просто бизнес, чиято цел е да елиминира „неудобни” хора. Мишената пристига от бъдещето в точен час и бива смъртоносно пронизана от куршум. Редят се труп след труп, без пречки, без въпроси. Джо натрупва огромно количество пари и сребро. Мечтае да замине за Франция и да зареже този кървав бизнес. Но винаги има какво да се обърка. Когато се реши, че веригата на определения  looper  трябва да бъде затворена, той бива изпратен срещу собственото си Аз. Какво ли е чувството да убиеш себе си? След това следите изчезват, а оставащото ти време в миналото започва да тече. Това трябва да направи и Джо, след като оплита конците. Часът е 16:30, мястото е обичайното – сред полето и високите тръстики. Защо закъснява? А ето го и него. Младият Джо гледа право в очите на остарелия си еквивалент. Как да го убие? Това е лудост само по себе си. Старият Джо (Брус Уилис) бяга. Има собствена цел и тя е да убие дете, което в бъдещето се превръща в главна причина за набиращата сили жестока престъпност. Сигурно се питате какво прави младия Джо? Той е преследван, тъй като не затвори веригата си. Сега единствената му работа е да поправи грешката си и да продължи напред, отброявайки оставащите си мигове. Укрива се в къщата на Сара (Емили Блънт), знаейки, че бъдещото му Аз ще дойде. Но така лесно ли ще довърши започнатото? Налице е шеметна надпревара за живот, а времето го притиска. Способен ли е Джо да промени хода на събитията? А да манипулира живота си? Вземи правилното решение, Джо!

Трудно е “LOOPER:УБИЕЦ ВЪВ ВРЕМЕТО” да бъде характеризиран по жанр. В него се преплитат модерен утопичен екшън и изпълнена с болка драма. Въпреки различието, синтезът е повече от успешен. В бурята от куршуми и камарата от трупове е впита идеята за неизбежното бъдеще, смъртоносната хватка на течащото време. Точно това заслужава бурни аплодисменти, въпреки объркващия и, да го наречем, шизофреничен елемент във филма на Райън Джонсън. Наистина особен, но и новаторски “LOOPER:УБИЕЦ ВЪВ ВРЕМЕТО” се превръща в първата продукция, която внесе хаос в представите ми за кино. Смело, но и доста рисковано действие от страна на режисьорът. Но, лично за мен, чарът на филма е точно тук. Заслужава много добра оценка. Обаче, тя ще бъде потвърдена от истинските фенове на такъв тип mindbreak  филми. Ще се възхитите на израстналия Джоузеф Гордън-Левит. Личи си старанието да се доближи до външния вид на Брус Уилис, заради което ще ви се стори коренно различен. Блестяща Емили Блънт. Станете свидетели на епична битка между минало и бъдеще, разкрийте тайната на добрия живот, сблъскайте се със собственото си Аз. Времето ви ще спре. Кошмар? Не, това е химера. Нали?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 47 = 56