ОТ АЛЕКСАНДЪР ПЕЙЧЕВ

От доста време чакам точно този филм, още от както разбрах, че Джоузеф Гордън-Левит и Брус Уилис ще мерят сили в него. Благодарение на Форум Филм България, българските кино любители ще могат да се потопят в една страхотна атмосфера и ще се насладят на оригиналния сценарий и режисура на Райън Джонсън.

През 2072-ра пътуването във времето е реалност, но е незаконно и достъпно само на черния пазар. Група наемни убийци, наречени loopers, работят за престъпен синдикат. Босовете изпращат мишената назад във времето и задачата на looper-а е да я намери, застреля и да се отърве от тялото. Жертвата изчезва от бъдещето и looper-а се освобождава от труп, който на практика не съществува. Чиста и ефикасна система, стига да не допуснеш някой да се изплъзне… Джо (Джоузеф Гордън-Левит) е опитен looper, който преследва жертвите си в паралелната вселена на тяхното минало, където ги унищожава още преди да са станали достатъчно силни, за да му се противопоставят. Всичко върви добре, докато следващата мишена не се оказва неговото собствено „Аз”.

Четейки това човек може да се обърка и да не успее да осмисли всичката тази информация. Всеки се пита, какво ли ще представлява бъдещето, не близкото а далечното. Там където може би коли ще се движат във въздуха, а пътищата ще са само за ходене. Може би това е мечта за всички и затова има толкова много филми за бъдещето, но докато сме в настоящето нека разгледаме внимателно и детайлно „Убиец във времето” . Това е нещо различно от това което сме свикнали да гледаме. Нещо, което най-вероятно ще бъде обикнато от милиони и естествено намразено от мнозина. Едни добър замисъл смесен с поглед в бъдещето, не чак толкова далечната 2039 година в която главния герой ще се окаже наркоман и убиец, но може би това не е по негова воля, може би това е нещото, в което го бива най-много. Но това е до време, както добре ни е известно от улиците из страната. Мафиотите живеят до едно време, след което са заменени от нови, по-изгодни хора и така непрестанния кръговрат на ганкстерския живот. Джо (Джоузеф Гордън-Левит) изпада в тази ситуация в деня, в който му се налага да убие собственото си „аз” от бъдещето. По този начин се затваря веригата на looper-ите. Нещо като пенсиониране, убиваш бъдещото си „аз” дават ми страшно много пари и след това имаш 30 години в които да се радваш на живота и стигаш до този момент в които миналото ти „аз” те ликвидира.

 

Може би не звучи много изгодно, но никой не те пита. Длъжен си да го направиш иначе умираш. Тази година Джоузеф Гордън-Левит е доста натоварен защото участва в: „Черният рицар: Възраждане”, “Looper: Убиец във времето”, а до края на година ще го видим и в “Спешна пратка”. Определено подбира доста внимателно проектите върху които работи. В „Looper” отново надминава очакванията на всички. Тук го виждаме в една коренно различна светлина. Някак по- улегнал. Другата главна роля е поверена на Брус Уилис (който догодина ще умира трудно за 5-ти път). Както винаги на ниво, с оръжие в ръка, все така добре изглеждащ, като от преди десетилетия, успял да съхрани това специално чувство, което го мотивира да работи да се усъвършенства с всеки изминал филм. Тази година също е доста ползотворна и за него. Това е петия му филм за изминалите 12 месеца, а догодина се очаква да го гледаме в поне още 3 филма. Тук е момента да отбележа страхотната работа на гримьорите. Джоузев изглежда съвсем различно и често казано бих го сбъркал. Определено са уцелили основните черти на Брус и са ги добавили към страхотния външен вид на Джо. Резултата е налице един променен Джоузев, приличащ на младия Брус и въпреки това запазил част от своите черти. В този научнофантастичнен екшън- трилър участват още Емили Блънт, Пайпър Перабо, Джеф Даниълс,Трейси Томс и др. Ако се чудите какво да гледате, определено това е филма. А тук идва въпроса кой ще победи Джо или Брус ? Това оставям на вас да разберете. „Looper: Убиец във времето“ тръгва премиерно в кината от 5-ти октомври благодарение на Форум Филм България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =