Дългоочакваното продължение „To: Част втора“ дойде. Брутални трейлъри. Чудесен PR. Изключителна ескалация на напрежението и очакването у феновете. Така желаната Джесика Частейн в ролята на Бев и всеобщия любимец Джеймс Макавой в ролята на Бил. И един Пениуайз, по зъл и кръвожаден от всякога. Филмът вече е в кино салоните в цялата страна, благодарение на Александра Филмс. Струваше ли си чакането?Tо: Част втора- рецензияTо: Част втора- рецензия

Историята:

Втората част на филма е със същите персонажи, но 26 години по-късно, когато те си спомнят за ужаса, който са преживели в детството си. Вече порасналите деца се завръщат в родния си град, за да се изправят отново срещу злокобния клоун Пениуайз (Бил Скарсгард). Докато литературният източник на Стивън Кинг се движи между млади и възрастни образи, „New Line“ структурира своята адаптация по такъв начин, че сюжетът първо се фокусира върху децата и е поставен в миналото, а продължението по втората половина на книгата се развива в настоящето и е наситено с флашбакове (реминисценции), с които ще видим отново същите деца.

Филмът се проваля. И точно изключително успешната маркетингова кампания го проваля. След страхотната първа част и изключителните трейлъри и откъсчета от продължението, всички тръгват към кината с големите кошници. И те остават празни. Поне частично. Ако ги нямаше очаквания и преди всичко, ако не си чел книгата- „То: Част втора“ е един чудесен филм. Тези два мънички детайла обаче… обръщат каруцата. Tо: Част втора- рецензия

АктьоритеTо: Част втора- рецензия

Актьорите се провалят. Всички до един. Бил Скарсгард не успява да надскочи налудничавия клоун и повтаря изпълнението си от първия филм, точно толкова силно… колкото вече сме го виждали.

Джесика Частейн не оправдава хайпа около кастинг избора си. Тя прави тривиална роля, която ВСЯКА актриса на нейно място спокойно би направила поне толкова добре.Tо: Част втора- рецензия

Джеймс Макавой след бруталното си превъплащение в „На парчета“ и „Стъкления“ тук се връща към традииционен образ, който не му позволява да разгърне извънземния си актьорски потенциал в нито един момент.

Останалите актьори бледнеят. Може би Бил Хейдър е една идея над средното ниво, но там го издига остроумния сценарий и диалог между него и героя Еди. Tо: Част втора- рецензия

Различия с книгата

Няколко БРУТАЛНИ различия с книгата успяха да ме изведат от релси и отдръпнат от идеята, че има дори малък шанс да одобря филма. Лошото е, че едно от тях е още в началото. Събирането на възрастните и извикването им обратно в Дери е КУЛТОВО. То е част от първата част на ТО, въпреки, че реално се отнася за възрастните, но там…. Раздялата на Бев и Том се е запечатала в съзнанието ми до ден днешен. Там тя го шибаше с неговия колан по то**ките. Боя беше 3 пъти по брутален от видяното на екран. Раздялата на Бил със съпругата му, раздялата на Еди… всички те са толкова пъстри и толкова запомнящи се. Във филма всички бе ужасно претупано.

Гей убийството в самото начало за пореден път направи изключително ЛОША услуга на ЛГТБИ общността. Хомосексуалната двойка разбира се включваше един СИЛНО феминизиран мъж, който лесно да пробуди антипатии у жадните за кръв зрители в кино салона. Реакциите и „бляк“ на всяка тяхна целувка, не закъсняха. В романа историята е представена далеч по-делиткатно и интелигентно.

При унищожаването на ТО във финала на книгата Загубеняците намират (че и отиват до него) обратната му противоположност. Ако ТО е злото, доброто е една костенурка. Тя се намира близо до вечността и е с размерите на галактика. Това нещо отсъстваше във филма. Книгата има един от най-красивите финали, които някога съм чел. Бил и полудялата му, неконтактна съпруга на гърба на Силвър, препускат през улиците на Дери и на финала, непроговаряла от месеци… тя реагира и казва първата си дума. Финалът във филма ОТСЪСТВА в книгата и не успява да изтръгна дори част от емоцията, която носи този от романа.

Добавена сцена и много хаосTо: Част втора- рецензия

Сцената с Лунапарка изобщо отсъства в романа. Целия филм остави усещането за поредица от случки и сцени, в които попадаха героите и те трябваше да ни плашат. Да, много от тях ни изплашиха, но много от тях ще предизвикат усмивка у зрителите. Бруталния първи трейлър с бабата и Бевърли в бившата и къща завършва с момент, в който виждаме само краката на голата бабичка. Филмът продължава и с поглед в цял ръст, който е колкото страшен, толкова и смешен.

Много от сцените са хаотични. Прехвърлянето от минало към настояще е добро, но на моменти ненужно. Два значими герои от книгата са извадени от фокуса и превърнати в осмостепенни тук. Съпругът на Бев и съпругата на Бил, които всъщност идват в Дери и имат значимо участие в историята, тук са изхвърлени още в самото начало от сюжетната нишка. Това респективно веднага изключва възможността за страхотния финал, който романа ни даде.

Сам по себе си „То: Част втора“ не е лош филм . Той е достатъчно страшен, достатъчно забавен и достатъчно силен. Ако не си чел книгата и не си прегрял с очаквания, филмът ЩЕ ТИ хареса. За всички фенове на Кинг или следящите подготовката за премиерата, филмът НЯМА да оправдае очакванията. В никакъв случай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

26 − = 22