След дългото отсъствие на филми на Marvel, „WandaVision“ най-сетне е тук. Новия сериал вече показа първите два епизода и остави цяла торба с въпроси, над които да спекулираме. Двойната премиера ни потопи в мистерия, абсурдност и очарованието на класически ситком от 50-те години на миналия век. Тя подготви изключително любопитна история, която тепърва предстои да се разгърне. Да, първите епизоди подсказаха за истинската природа на сериала, но те поставиха повече въпроси отколкото дадоха отговори.

Какво всъщност е „Уествю“?

Историята се развива в идеалистиченото американско предградие Уествю, някъде в средата на миналия век. Дали това е някакъв затвор? Дали това се случва в съзнанието на Алената Вещица? Съседите невинни ли са? Как Уанда и Видението са попаднали в Уествю?

Вероятните теории тук са две. Уествю е или създание на силите на Уанда, да изкривява действителността или е някакъв затвор, създаден за да я държи вътре. Как работи Уествю? На принципа на „някой наблюдава и ръководи отвън“ ли е или има друга схема? Съседите им, дали са изпратени там за да ги наглеждат? Агнес, Доти? Каква всъщност е целта им?

Кой контролира „WandaVision“?

В края на първи епизод виждяхме, че всичко това се гледа на телевизионен екран. Някой (неясно кой) е пред екрана. Първите кадри в трейлъра и подсказките в двата епизода, сочат към един и същи вероятен виновник- тайната шпионска агенция на Marvel „S.W.O.R.D.“ В комиксите те са дъщерно дружество на ЩИТ, но това ще бъде първото им сериозно появяване на екран, до този момент. Намеренията им все още са неясни. Логото им е върху червения хеликоптер, който Уанда намира в храстите.

S.W.O.R.D. обаче не са единствения култ. Епизод 2 завършва с още по-притеснителен кадър. Някаква незнайна фигура излиза от канавката в костюм, приличащ на пчелар. Той бе обграден от множество пчели. Феновете на комиксите вече са се досетили, че това е друга тайна организация на Marvel, наречена A.I.M. Те са известни с това, че имат костюми, с които приличат на пчелари. А.I.M. вече бяха представени във филма „Железния човек 3“, но те не се появиха повторно никога след това. Възможно ли е злодеите от A.I.M. да са онези зад Уествю, а S.W.O.R.D. да се опитват да влязат през „страничната врата“.

Възможно е и самата Алена Вещица да контролира всичко това. Травмата, преживяна в живота и жестоката загуба след „Отмъстителите: Война без край“, теорията сочи- възможно е това да бъде нейния начин да избяга от действителността. В края на втори епизод тя казва „не“ и превърта събитията назад. Възможно ли е да се е загубила в собствения затвор, който сама е създала? Гласът по радиото е опит, да бъде събудена или поне така ни звучи.

Как Видението е жив в „WandaVision“?

Видението би трябвало да е мъртъв. В „Отмъстителите: Война без край“, Танос извади камъка от главата му и той умря. Той НЕ възкръсна при съживяването на всички в „Отмъстителите: Краят“. Как е жив тук?

Най- логичния отговор е, че той всъщност не е жив. Това е начина на Алената Вещица да избяга от действителността, създавайки свят, в който тя отново е с любовта на живота си. Възможно е всичко да е фасада. Историята би приличала много на поредицата от комикси „House of M“, където Алената Вещица създава измислена реалност около целия свят, в отговор на загубата на децата и.

От друга страна, подобно обяснение за това Видението да е жив звучи някак твърде вероятно. Алената Вещица ще се появи в „Доктор Стрейндж 2“ и е твърде възможно силите и да са извадили Видението от някаква алтернативна времева линия. Това би обяснило защо всичко в „WandaVision“ изглежда толкова нестабилно.

Възможно е и Видението да е възкресен, чрез все още необяснени сили на Уанда. Способностите и е възможно да са пробудени от експериментите на Хидра с The Mind Stone. Това означава, че част от силите създали Видението, всъщност съществуват и у Уанда. Границите на способностите на Алената Вещица все още не са ясно дефинирани във филмовата вселена на Marvel.

Какво означават телевизионните реклами в сериала?!

Един много интересен момент от сериала е включването на реклами във всеки епизод. На повърхността звучи, сякаш те са препратки към други части от кино вселената на Marvel. Двете показани реклами до момента, обаче, по-скоро имат мрачна връзка с основния герой. Първата представи тостер от Stark Industries. Той тиктакаше, като бомба в края на рекламата. Втората показа часовник на компанията Strcuker, препратка към барон Strucker от Hydra. Той извършваше опити с Mind Stone върху Алената Вещица и брат и Quicksilver в „Отмъстителите: Ерата на Ултрон„.

И двете реклами се появяват в средата на нищото насред епизодите. И двете обаче отекват към стари травми на Уанда. Ако Уествю е изкривена фантазия и лично нейно творение, рекламите може да са проблясъци от миналото или подсъзнанието и, което се опитва да пробие.

Къде е съпругът на Агнес, Ралф?

Героинята на Катрин Хан- Агнес, се оказва доста важна за сериала. Многократно тя говори за съпруга си Ралф, под формата на шеги. Това обаче може да крие зад себе си нещо напълно различно. На шоуто за таланти, Агнес седи сама без Ралф. Възможно ли е Ралф да е парче от пъзела?! Ролята на Агнес в Уествю е все още неясна, но подсказките и за Ралф навеждат на мисълта, че е много вероятно тя да е различна от всички останали съседи.

Какво ще се случи с бременността на Уанда?!

В края на втори епизод Уанда внезапно забременява. Момента е прекъснат от появата на онзи с костюма на пчелар, който излиза от шахтата. Когато тя връща назад бременността, целия свят придобива цвят. В комикса тя създава децата си, използвайки магия от Mephisto. Видението не може да има човешки деца. По-късно става ясно, че децата са създадени от парчета от демон, в пряка връзка с Mephisto. Те биват „абсорбирани“ и в крайна сметка унищожени.

Смъртта на децата на Уанда я изпраща в спирала от емоции, финала на която е историята в House of М, която описахме по-горе. Както и да се развие бременността и в сериала, едва ли ще пропусне да се облегне поне на част от тази история. Може би тя е опитала да забременее с магия и е загубила децата или бременността и е част от фантазията за нормален живот с Видението след неговата смърт. Който и да е отговора, „WandaVision“ ще даде още разкрития в предстоящите епизоди.

Източник: ScreenRant

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 − = 62