Zта световна война” – абсолютният край на света!  Войната вече започна! 

Увлекателен, шокиращ и невероятно интелигентен, бестселърът „Z-та световна война” (ИК „Изток-Запад”) на американския писател Макс Брукс вече е и на българския пазар. „Z-та световна война” е богат и ярък наратив за плашещ и безпощаден Армагедон.

 Бестселърът „Zта световна война” е завладяваща и драматична хроника на най-големия конфликт в човешката история: битката срещу възкръсналите мъртви, надигнали се и превзели света след зловеща и необяснима пандемия. С отприщването на апокалипсиса започва мащабна 10-годишна война с ордите зомбита, която засяга всяка точка на планетата, а с разгръщането на конфликта наяве изплуват социалните ни и чисто общочовешки слабости. Така тази мрачна, но гениално написана хроника на цивилизационния ни крах успява да бъде както страхотно пресъздаден и зрелищен фантастичен епос, така и изключително адекватен сатиричен и аналитичен обзор на човечество като цяло. Авторът Макс Брукс ни среща с фиктивен хроникьор, който проследява последствията от кризата и който започва разказа си така: „За мен случилото се винаги ще си остане „Войната със зомбитата” и макар мнозина да оспорват научната прецизност на термина „зомби”, трудно ще намерят по-известно и широко възприето название на съществата, които едва не ни заличиха. Думата „зомби” крие в себе си опустошителна сила, нямаща равна на себе си по отношение на лекотата, с която възкресява цяла галерия от спомени и емоции. Именно тези спомени и емоции са предмет на настоящата книга.

Zта световна война” се превърна в събитие веднага след излизането си на Запад, но комерсиалният й успех не беше единствения отзвук от появата й: възторзите бяха от страна и на читателите, и на литературните критици, а екранизацията на книгата – дело на великолепния режисьор Марк Форстър и с Брад Пит в главната роля – ще се появи по екраните през лятото на 2013 г. Самият Брукс откровено признава влиянието си от две култови фигури – кинаджията Джордж А. Ромеро и историкът Стъдс Търкъл, което неизбежно е довело и до наситеното със социални послания повествование.

 Българското издание на „Zта световна война” може да се похвали с превъзходния превод на писателя Адриан Лазаровски, работил също над автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц и Х. Ф. Лъвкрафт. Лазаровски е адаптирал майсторски енциклопедичното съдържание на книгата, а художественото оформление е дело на легендарния художник Петър Станимиров, автор не само на корицата, но и на над 10 оригинални черно бели илюстрации. Книгата се разпространява и с меки, и с твърди корици.

 

 Отзиви

Когато зомби апокалипсисът настъпи, ние ще се подслоним при Макс Брукс… Като роман на ужаса, „Z-та световна война” е възхитителен. А като алегория е ужасяващ.

„Empire”

 „Абсолютно задължително четиво! Макс Брукс e наситил книгата си с такива прецизни детайли и автентизъм, че човек започва да се чуди да не би случайно да знае нещо, което ние не знаем.”

Саймън Пег

 

2 коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

69 − 61 =