За пореден път, благодарение на www.cineboom.eu достигнах до роден, български филм, който е факт. Но както подобава, освен близки, приятели и познати едва ли друг е чувал за него или го е гледал. Филмът е качен в youtube нa 03.03.2017 и към днешна дата има едва 1283 гледания. Той е с продължителност 38 мин. Изцяло български. Неговият оператор и режисьор Любо Ангелов учи кино в Нов Български Университет.  Това може би е негова курсова работа, а може би не. Но преди всичко, това е кино. Любо е от Враца. Филмът също е сниман в града. Съсценарист на филма е Явор Петров, момчето, благодарение на което НИЕ успяхме да достигнем до заглавието. Преди да  го изгледате е важно да знаете, че ВСИЧКИ актьори в него са аматьори и НЕ СЕ занимават с кино. Вече настроени така, може да кликнете върху „play“ бутонът на плеъра, а нашето мнение ще намерите под него.

Влиятелният и очарователен собственик и управител на фирма-кредитор Боян (Димитър Георгиев) владее тънкостите на бизнеса до съвършенство, но за сметка на това любовта в живота му липсва. Случайна среща със сиротната Елица (Аделина Котова) предначертава началото на връзка. Спонтанна постъпка на Боян ще доведе до неочакван обрат. Да се отдаде той на любовта по начина, по който се отдава и на работата сега зависи единствено от разбирането му за ценност.

Не бъдете съдници и не раздавайте присъди. Оставете актьорите и диалога на страна. Опитайте се да видите останалото. Да – това е филм, който е наръчник за грешки. Боже колко МНОГО носи един МОЖЕЩ актьор в себе си и колко много има да УЧИ един никога не занимавал се с това човек.

Димитър Георгиев е чудесен в ролята на Боян. Момчето е достатъчно харизматично, получаваме дори задължителния кадър, да го видим колко красив е и под дрехите. Има правилни черти. Изразително лице. Завладяваща усмивка. И НИКАКЪВ талант да бъде актьор. Той изглежда бутафорно в ролята на управител на фирма и всичко ОСВЕН хлътването му по момичето, което му носи сценария, но сме склонни да му го простим, просто защото е чаровник и го харесваме.

Димитър Георгиев (Боян)
Димитър Георгиев (Боян)

Аделина Котова в ролята на Ели е тотална кастинг катастрофа. Започвайки от визията и, минавайки през шапката, която НЕ свали почти през целия филм и завършвайки до епичния монолог в кафенето, където неволно избухнах в смях и сълзи едновременно, тя СЕРИОЗНА ли е и НАРОЧНО ли говори така и си държи лицето по този начин…

Ще спра с забележките, защото съм способен да изям филма в много, ама много направления – сценографията на село, апартамента на СОБСТВЕНИКА на мега успешна кредитна компания, шофьора на ЛИЧНИЯ му автомобил, САМИЯ автомобил, служителите във фирмата… Всички грешки сме склонни да простим и приемем, знаейки простата истина- филм БЕЗ бюджет не се прави. За без бюджет толкова. Затова истински аплодисменти към ТОЗИ екип и ТОЗИ резултат с ТЕЗИ средства.

Аделина Котова (Ели)
Аделина Котова (Ели)

Но има и друг момент. Любо- оператора/режисьор, учещият кино – ДОМИНИРА. Момчето успява да създаде брилянтни кадри и изумителни близки планове и на Боян и на Ели, които заковават вниманието. Неговата камера е колкото проста, толкова и способна. Поставена на средата на селската улица тя хваща толкова много в един статичен кадър – селския бит, универсалния магазин – КОП, Ели и брат и, следващата ги кола. Един кадър, а цял един малък свят в него. Любо категорично ЗНАЕ какво е да работи с камера – снимане на походката, близки и далечни кадри, игра на светлосенки и още толкова много. Да – монтажът му куца значително (нямам идея дали той е виновникът за монтажа на филма). Само „благодарение“ на този монтаж, в съзнанието ни постоянно пулсираха думите „ситуационна комедия/драма“! А това усещане спокойно може да бъде избегнато.

Режисьорът Любо

В този сценарий има хляб. В този буквално студентски, късометражен филм ИМА хляб. Неговият режисьор/оператор МОЖЕ. С предоставените му технически средства и възможности, той е успял да сътвори НАЙ-доброто, на което е способен. С нетърпение очакваме следващия му филм, който с удоволствие ще представим при нас!

Всичко за филма, може да намерите на официалната му фейсбук страница тук:

ФИЛМЪТ ТЯ FACEBOOK

С най-добри пожелания:

Димитър Кръстев и екипът на www.cineboom.eu

Вашият коментар